Посолството на Азербайджан остро осъди участието на Анна Хакобян във военни учения в окупираните територии на Азербайджан

На 25-31 август 2020 г. 15 арменски жени, водени от съпругата на министър-председателя Никол Пашинян Анна Хакобян, членове на организацията „Жени за мир”, ръководена от А.Хакобян, преминават едноседмичен курс на военно обучение в окупираните територии на Азербайджан.

По време на курсовете те вземат участие в повече от 20 занятия по професионална, бойна, огнева, физическа подготовка и по тактическа основа. По време на обучението по огнева подготовка участничките се запознават с основните части и механизми на автомата „Калашников“, оптичните знаци и устройствата за нощно виждане, обучават се в стрелба от автомат и картечници, както в и в техниката на хвърляне на гранати от подслон на открито поле.

Тази стъпка на арменската страна е част от поредица от провокации срещу Азербайджан.

Възползвайки се от пандемията, арменският министър-председател Никол Пашинян усърдно хиперболизира рисковете от азербайджанския фактор, преориентирайки общественото внимание към военната тема. Н.Пашинян, чийто син служи като наборник на арменската армия в окупираните територии на Азербайджан, продължава да се обезценява като привърженик на правата и свободите, потъвайки все по-дълбоко в бездната на милитаризма. Като популист той е принуден да превърне въпроса за Карабах в основния блок на политическата програма и по този начин да кандидатства за удължаване на премиерския мандат. Той не успява да реализира нито една от точките на програмата за икономическо възраждане, да върне надеждата и вярата на съгражданите за дългоочакваното социално преустройство, да създаде достойни условия за живот. Остана само една възможност за самоутвърждаване и това е получаване на вота на доверие от жителите на окупираните територии, именно тези, които са превърнати в затворници от казармен живот.

Трябва да се отбележи, че на 12 юли въоръжените сили на Армения, използвайки артилерия, се опитват да атакуват и завземат позиции на въоръжените сили на Азербайджан в региона Товуз по протежение на държавната граница между Азербайджан и Армения. С тези провокативни действия Армения цели да включи трети страни в конфликт между Армения и Азербайджан. Още една цел на Армения е да създаде заплаха за всички съществуващи енергийни проекти и проекти за свързване с Европа в региона и да възпрепятства пълното прилагане на Южния газов коридор, който е в краен етап. Подобни агресивни действия на Армения нанасят сериозни заплахи на стратегическите интереси както на Европейския съюз, така и на България в региона. Както е известно, през 2021 г. България ще получи 1 млрд. куб. метра газ от газовото находище „Шах Дениз“ в Азербайджан, което осигури 1/3 от газовите потребности на България.

Тази провокация от въоръжените сили на Армения представлява акт на агресия и използване на сила и следва да се разглежда като продължение на последните действия и изявления на ръководството на държавата-агресор Армения, които служат за увеличаване на напрежението в региона.

Наскоро, на 23 август диверсионно-разузнавателна група на арменските въоръжени сили се опитва да извърши провокация в посока към Гьоранбойския район на фронта. В резултат на мерките, предприети от частите на азербайджанската армия, разположени в тази посока, командирът на арменската диверсионна група, старши лейтенант Гурген Алавердян е взет в плен. При командира на диверсионно-разузнавателна група на арменските въоръжени сили са открити няколко вида военно оръжие.

Всички тези факти за пореден път доказват, че цялата отговорност за влошаване на ситуацията на фронта носи военно-политическото ръководство на Армения.

Pin It on Pinterest