Общество

Изпълняващият длъжността външен министър на Иран пристига в Русия, за да присъства на срещата на БРИКС

Първият ирански дипломат беше приет от руското външно министерство и местни служители, както и от иранския посланик в Москва Казем Джалали.

Освен присъствието на срещата на БРИКС на 10-11 юни, която ще се фокусира върху регионални и международни въпроси, Багери Кани ще проведе двустранни разговори с външните министри на други участващи страни.

При пристигането си Багери Кани каза пред репортери, че това е първата среща на външните министри на страните от БРИКС, откакто Ислямската република стана част от нейните членове.

„БРИКС е най-голямата международна икономическа група, която с присъствието на важни държави играе своята роля извън рамката на едностранчивостта на Запада. Присъствието на Ислямската република в тази група показва позицията и значението на страната ни в системата на мултилатерализма.

Той добави, че членството на Иран в БРИКС е трайно наследство от загиналия президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амирабдолахян.

Иран официално стана член на БРИКС през януари тази година, след като Ислямската република и пет други страни бяха поканени да се присъединят към икономическия блок по време на неговата 15-та годишна среща на върха в Южна Африка през август 2023 г.

Организацията е основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай с акроним „BRIC“. Южна Африка се присъедини през 2010 г., което я прави „БРИКС“.

Групата, обединяваща най-важните развиващи се страни в света, се стреми да оспори западните политики, които БРИКС виждат като едностранни.

Египет, Етиопия и ОАЕ бяха други държави, които официално се присъединиха към групата през януари 2024 г.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest