Общество

Изпълняващият длъжността външен министър на Иран настоява за укрепване на връзките между Иран и Турция за регионална стабилност

В кулоарите на срещата на D-8 в турския град Истанбул в сряда Багери Кани се срещна и проведе разговори с турския външен министър Хакан Фидан, за да обсъди състоянието на Газа.

Багери Кани изрази благодарност за инициативата на Турция да бъде домакин на срещата в Истанбул и определи присъствието на иранската делегация като знак за специално внимание към палестинския въпрос, както и ролята и позицията на Турция в това отношение.

Позовавайки се на решимостта на покойния ирански президент и министър на външните работи на страната за укрепване на приятелските връзки между Техеран и Анкара, той призова за по-нататъшно развитие на двустранните отношения и прилагане на споразумения, особено в областта на икономиката и търговията.

В светлината на събитията в Палестина и ескалиращите престъпления, извършени от ционистите, първият ирански дипломат подчерта важността на по-близките консултации между ислямските страни за предоставяне на политическа и правна подкрепа за палестинците.

Изпълняващият длъжността външен министър на Иран настоява за укрепване на връзките между Иран и Турция за регионална стабилност

Фидан от своя страна изрази своята благодарност за участието на Иран в срещата в Истанбул, особено в чувствителния период след смъртта на иранския президент и външен министър.

Той спомена обсъждането на инициативата за провеждане на среща в Истанбул с покойния външен министър на Иран Хосейн Амирабдолахян.

Фидан приветства подкрепата на Иран за палестинския народ и активното му участие в политическите и регионални въпроси, като приветства засилването на регионалното сътрудничество между Иран и Турция.

Турският външен министър подчерта многостранния характер на отношенията между Анкара и Техеран, подчертавайки необходимостта от засилено сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката и борбата с тероризма, както е очертано в споразуменията, постигнати по време на президентските посещения между двете страни.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest