Общество

Изобретена ли е водката от руския химик Менделеев?

Като цяло се смята, че великият руски химик обичал водката толкова много, че приложил научните си познания и методи, за да я създаде. Дали обаче това е истина?

Докторската дисертация на Дмитрий Менделеев „За съчетанието на алкохол с вода“ (1865) първоначално няма нищо общо с водката. Ученият се опитва да разбере причината за намаляването на количеството течност, когато се смесят еднакви части алкохол и вода. Защо тогава все още се смята, че той има пръст в създаването на прочутата руска напитка?

Кой е Менделеев?

Дмитрий Иванович Менделеев в мантия на Оксфордския университет

Дмитрий Иванович Менделеев в мантия на Оксфордския университетSputnik

Великият руски учен Дмитрий Менделеев си печели световна слава като създател на „Периодичната система на химичните елементи“ (1869) или, както е известна, „Менделеевата таблица“. Той открива периодичния закон и съставя таблица с всички елементи, техните химични и физични свойства, както и връзките помежду им. И до днес учените я използват в работата си. Но таблицата е толкова проста и ясна, че се изучава и в училище.

Преди това, обаче, когато избира тема за дисертацията си, Менделеев решава да проучи феномен, който до момента не е обясняван.

Никой не може да разбере защо обемът на дадена течност намалява, когато се смесят равни части вода и алкохол. Казано накратко, ученият открива, че молекулите на алкохола и водата си взаимодействат и молекулите на водата изпълват пространството между молекулите на алкохола – в науката това се нарича „свиване“, затова окончателното количество е по-малко от количествата на течностите, смесени първоначално.

„Д.И. Менделеев на работната маса, 1886“ от Николай ЯрошенкоМузей на Д. Менделеев при СПбГУ/Свободни източници

С други думи, Менделеев се включва в научното проучване на правилното производство на водката. Според биографите му, обаче, Менделеев не пиел нищо, освен сухо червено вино, и казвал: „Познавам вкуса на алкохола само като химик, също като вкуса на всяка друга отрова“.

Откъде идва този мит?

Инженер-химик Дия Тимохина, създател на водки

Инженер-химик Дия Тимохина, създател на водки „Праздничная“, „Колос“, „Бородинская“Валентин Кунов/ТАСС

Водката съществува в Русия от около XIV век. И до днес историците не могат да определят точната година, в която е изобретена тази напитка. В миналото я наричат „хлебно вино“, полугар, горелка, пенник – водката е доста популярно домшано питие. Проблемт обаче е, че хората използват думата „водка“ за много различни напитки.

През 1894 г. държавата решава да наложи строг контрол върху производството на водка и да наложи нов монопол. И дори когато водката всъщност се правела чрез смесване на вода с алкохол, въпросът бил каква трябва да е правилната пропорция.

По традиция, водката в миналото се правела с 50% алкохол и 50% вода – този микс дава 41-42% градуса. На практика, тази пропорция не се спазвала и градусът на получения алкохол често варирал в големи граници.

Но любителите на водката смятат, че най-добрият градус за водката трябва да е точно 40%. 

Legion Media

Но как да се постигне? Тук идва ролята на Менделеев. За да направят водката точно 40%, производителите използват откритието на Менделеев. Вместо да смесват определени количества, те започват да мерят съставките – така процесът на свиване не променя алкохолното съдържание. Сместа е патентована като „Московска специална водка“.

автор: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest