Общество

Изложба на пловдивските художници Веселин Цаков и Кирил Киров в Галерия „Контраст“

С тази изложба Онлайн галерия „КупиИзкуство.БГ“ и Галерия „Контраст“ започват серия от съвместни изложби под общото наименование „Нови имена в изкуството“. 

През 2024 г. ще бъдат представени 10 автори, които живеят и работят в България, и имат сериозно онлайн присъствие, но досега не са били представяни в софийски галерии, а някои изобщо в България. 

Целта на инициативата е да бъдат представени на живо произведенията на тези автори за почитателите на българското изкуство, както и техните лични модели за успешно оцеляване в България. 

Веселин Цаков е млад творец, който изключително успешно продава своите картини с визуален мърчандайзинг, включващ изработването на тениски и други модни аксесоари под негови брандове. Така картините му заживяват свой живот преди изобщо да са достигнали до галериите, а цената им е в следствие на визуалното им влияние. 

Кирил Киров нарича себе си уличен художник, защото буквално продава своето изкуство на улица в Несебър, където успява да привлече интереса на туристите и да живее от това. 

Общото между тези автори освен стиловите похвати и това, че живеят и работят в Пловдив, е техният онлайн- успех по време на пандемията от Ковид 19, когато се включват във Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“, която създаде нови възможности за творците, превръщайки се в Онлайн галерия „КупиИзкуство.БГ“ / BuyArt.BG.

Изложбите „Нови имена в изкуството“ са част от съвместната стратегия на „КупиИзкуство.БГ“ и Галерия „Контраст“ за адаптиране към изключително динамичните промени в света на изкуството, наложени от онлайн- маркетинга и най-вече от навлизането на генеративния изкуствен интелект, който напълно променя всички досегашни правила.

Втората изложба в Галерия „Контраст“ от серията  „Нови имена в изкуството“ ще бъде и първата самостоятелна изложба в София на силистренския художник Коста Дончев-Съра, която ще продължи от 06.02 до 18.02. 2024 г.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest