Общество

Изкуство от пиксели, съчетано с руско народно творчество

Дмитрий Ламонов работи по мотиви от руската култура – орнаменти, лигатури, народни занаяти.

Как се съчетава това със съвременното цифрово изкуство? Разказваме и показваме в нашата галерия.

За първи път Дмитрий Ламонов се очарова от руските народни занаяти още като дете, когато гледа как баща му рисува растителни орнаменти, пейзажи и исторически сюжети върху малки черни кутийки. В страната има общо три училища за лакова миниатюрна живопис и баща му е възпитаник на тази в село Холуй, Ивановска област.

От онзи момент Дмитрий е изминал дълъг път и сам рисува ту руски народни орнаменти, ту калиграфия. Само че неговите гжел, хохлома и руски плетки са направени от… пиксели.

Дмитрий Ламонов

Това се нарича пиксел арт – форма на цифрово изкуство, където отделните пиксели се виждат ясно. Нещо като Minecraft в света на изобразителното изкуство. А визуалният стил на Ламонов е съчетание от пиксел арт и народни занаяти. Той нарича това преосмислена традиция.

Дмитрий Ламонов

„Всеки майстор, когато види моите работи, ще каже, че те нямат никакво отношение към истинските народни занаяти – и ще бъде прав“, констатира Ламонов. „Целта ми не е да ги вземам в оригинален вид, а само да създавам визуално усещане за народната живопис. В моя стил живописта е преосмислена чрез дигитализация“. 

Дмитрий Ламонов

Първите си експерименти с цифрово изкуство той започва през 2008 г., когато учи за географ в университета. Негов приятел му дава пиратски диск с програмата Photoshop. „Вкъщи я качих на компютъра, започнах да я разучавам. Снимах се на различни места в стаята, а след това комбинирах кадрите така, че на едно изображение се получиха пет мои образа. В крайна сметка много се запалих и реших, че трябва да продължа да се занимавам с това“, разказва той.

Дмитрий Ламонов

Само пет години по-късно той се мести от родния Санкт Петербург в Москва и се записва да учи графичен дизайн, след което работи по специалността в московско студио.

Дмитрий Ламонов

Дълго време се увлича по логотипите. Но да използва готови шрифтове му се струва скучно. Много по-интересно му е да прави буквите от нулата. Така се насочва към калиграфията и се записва в калиграфска школа.

Дмитрий Ламонов

„Тогава много ми хареса руската лигатура – тя е много декоративна и стройна“, казва той.

Дмитрий Ламонов

Благодарение на калиграфията той излиза от пределите на цифровото изкуство и започва да твори на физически носители – платна, стени, захвърлени цистерни, кирпичени огради и т.н.

Дмитрий Ламонов

Според Ламонов за кратко той се занимава и с „партизански“ стрийт арт. Несъгласуваните работи не могат да бъдат мащабни, смята той, защото за тях е нужно много време. „Само при създаването на съгласувани работи може да се правят големи обекти. Затова ми е по-близък не стрийт-артът, а т.нар. пъблик-арт, когато всичко се прави легално и за зрителя“, казва Ламонов.

Дмитрий Ламонов

Например, с разрешението на властите в гр. Иркутск той изрисува жилищен блок с височина 15 метра.

Дмитрий Ламонов

А в Екатеринбург превръща в арт обект захвърлена седемметрова цистерна. „Работих 13 дни и беше един от най-сложните обекти в творческата ми практика“, спомня си той.

Дмитрий Ламонов

За да „имитира“ народните орнаменти, Ламонов усвоява техниката на двойната мака и посещава знаменитата Жостовска фабрика за декоративна живопис. След това рисува за тях поднос в своята характерна техника, който в момента е изложен в музея на завода.

Дмитрий Ламонов

Стилът му привлича и комерсиални проекти. С него вече са се свързали производители на луксозни тапети и дрехи.

„За мен е важно зрителят да вижда това, която правя, затова се старая да обхвана максимум носители“, казва той. Пределът на мечтите му е да изрисува космически кораб. Но е готов да потренира и на самолет.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest