Изготвиха класация на най-странните руски патрони

Държавната корпорация „Ростех“ състави класация на най-необикновените патрони, пуснати от предприятия, влизащи в нейния състав.

Сред боеприпасите са отделени най-тихите, най-дългите, най-миниатюрните, светещи и образец с два куршума, съобщават от пресслужбата на „Ростех“.

Най-тихите патрони са разработени от конструктора Игор Стечкин още в средата на миналото столетие по поръчка на КГБ за специално безшумно стрелково устройство, замаскирано като табакера. В нея няма заглушител, поради което се използват специални патрони, които получават названието СП-1. Те не влизат в масово производство, но на тяхната основа са направени по-мощните СП-3 и СП-4, които са приети на въоръжение, пише „Российская газета“.

Най-дългите куршуми „игли“ са направени за подводния автомат АПС. Те приличат на стрела с дължина 15 см, от калибър 5,66 мм. Това е три пъти повече от обикновения патрон на автомата „Калашников“. При стрелба на пределна далечина куршумът може да порази противника във водолазния костюм или да пробие плексиглас с дебелина до 5 милиметра.

Най-миниатюрният патрон е от калибър 5,45×18 мм. Той може да пробие бронежилетка до втори клас на защита и е създаден за самозарядния малокалибрен пистолет ПСМ, който и до днес се счита за най-плоския сериен пистолет в света с широчина 18 милиметра.

Следващ в класацията е патрон с два куршума. Разработчиците от ЦНИИТОЧМАШ дават на този проект названието „Теоретик“. Резултатът са два 12,7×108-мм патрона 1СЛ и 1СЛТ (трасиращи). Те са приети на въоръжение през 1984 година. Не получават широко разпространение, защото военните не са доволни от намалената проникваща способност и голямо отклонение на куршума.

Първият ловен патрон със светлинен елемент е създаден от инженерите от холдинга „Технодинамика“. Той получава названието „Шлейф-Вектор“. По думите на разработчика, той няма руски и чуждестранни аналози. Светлинният елемент позволява визуализиране на полета на снаряда и коректировка на точността на изстрела. В това е неговата уникалност. „Шлейф-Вектор“ се използва за стрелба не само от класически едноцевни и двуцевни оръжия и помпи, но и от гладкоцевни оръжия с газоотводна или инерционна автоматика. Подходящи е за оръжия от 12 калибър.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest