Общество

IX Седмица на италианската кухня по света

Средиземноморска диета и кухня на корените: здраве и традиция

От 16 до 22 ноември 2024 г. Посолството на Италия в България в сътрудничество с Италианския културен институт в София и Агенция ITA в София, Конфиндустрия България и Италианската търговска камара в България отбелязва IX Седмица на италианската кухня по света, лансирана от Министерството на външните работи и международното сътрудничество. Седмицата на италианската кухня по света е ежегодно тематично събитие, посветено на популяризирането на италианската кухня и качествените хранителни продукти, подкрепено от нашата мрежа от посолства, консулства, италиански културни институти и агенции ITA в чужбина.

Тазгодишното събитие е посветено на темата: „Средиземноморска диета и кухня на корените: здраве и традиция“ и има за цел да представи италианската кухня с особено внимание към нейните традиционни корени и признатата роля на средиземноморската диета за опазване на здравето, като част от един здравословен, балансиран и устойчив начин на живот:

На 18 ноември в хотел „Хилтън“ в София ще се проведе “Виното – в сърцето на италианската кухня“ – празник на италианското вино, което винаги е било неразделен спътник на италианската кухня, перфектна комбинация за извисяване на вкусовете. По време на събитието ще има възможност да се дегустират повече от 70 италиански вина, а майстор-сомелиерът Фабиана Ботан ще изнесе лекция относно т.нар. Метод Шампеноа. Ще последва в ресторант Floret на хотел InterContinental в София вечерята, организирана от Групата на младите предприемачи на Конфиндустрия България и компанията ITA Airways. Събитието Volare all’Italiana (летене по италиански) има за цел да популяризира типичната италианска кухня в България и да представи националната авиокомпания ITA Airways в страната, като наред с българските партньори и асоциираните членове на Конфиндустрия България ще присъстват и италиански гости от авиокомпанията. 

На 19 ноември отново в хотел „Хилтън“ в София ще бъде организирана конференцията „Оризовото поле вчера, днес и утре“ по повод 700-ата годишнина от смъртта на Марко Поло, със съдействието на Италианската кулинарна академия и Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии и хотелиерство „Пиетро Пиаца“ в Палермо. Конференцията, която ще се проведе на италиански език с консекутивен превод на български, ще бъде посветена на италианския ориз, неговото отглеждане, ползи и употреба в кухнята, като ще бъде представена от Наталия Боба, председател на Националния съвет по ориза, и Давиде Мантовани, отговорен за комуникациите и събитията към в Националния съвет по ориза.

По повод конференцията ще бъде представена и фотографска изложба със същото заглавие „Оризовото поле вчера, днес и утре“, която разказва историята на еволюцията в италианския оризов сектор чрез изображения, демонстриращи перфектна комбинация от традиция и иновация. Чрез големи фотоси посетителите ще се запознаят с 500-годишната история на италианското оризопроизводство – с оглед на все по-ефективното и екологично производство. Изложбата ще продължи до 29 ноември 2024 г.

На 20 ноември ще се проведе традиционната галавечеря в резиденцията, давана от посланичката Джузепина Дзара, която ще бъде приготвена от известния италиански майстор-готвач Даниеле Приори, носител на най-добрите кулинарни традиции на Италия. Тази година вечерята ще бъде насочена към вкусовете и продуктите на Южна Италия.

След това, на 21 ноември, майстор-готвачът Приори ще участва в благотворително събитие, посветено на италианската кухня, в българска фондация за интегриране на млади хора с увреждания на пазара на труда „Светът на Мария“. Вечерта ще се състои вечеря, организирана от Италианската кулинарна академия в сътрудничество с Националния съвет по ориза, Италианския културен институт и агенция ITA с меню на майстор-готвачите Марио Пучо и Джузепе Пелико, вдъхновено от кулинарните традиции на област Сицилия и област Пулия, със съдействието на учениците от Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии и хотелиерство „Пиетро Пиаца“ в Палермо.

На 22 и 23 ноември Италианската търговска камара в България организира, в сътрудничество с Регионалнатаагенция за развитие и иновация в селското стопанство на област Лацио (Arsial), поредица от тематични срещи Laziofor food in Bulgaria (Лацио за храна в България) между оператори в италианския хранително-вкусов сектор и потенциални български потребители и дистрибутори. В рамките на събитието ще се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателствата и възможностите на кулинарниятуризъм в балканските страни“, чиято цел е да се популяризират познанията за правилното и здравословно хранене, основано на типични и традиционни продукти.Инициативата ще завърши с галавечеря в ресторанта на асоциирания член на Италианската търговска камара в България – Вила Белучи, между поканените италиански оператори и експерти и представители на медиите, дистрибуторите, академичните среди, институциите и българските министерства в сектора. На вечерята с продукти и готвачи от Лацио ще присъстват и гостите на Фестивала на италианското кино в България, който ще се проведе в същия период в София.

Освен това през цялата седмица в НУКК в Горна баня ще бъде създаден кът, посветен на Седмицата на италианската кухня в сътрудничество с Агенция ITA и Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии и хотелиерство „Пиетро Пиаца“ в Палермо, на тема средиземноморска диета.

Специални благодарности на спонсорите:  фирма Джи ТиТи – изключителен представител на италиански марки за интериор и екстериор, фирма „Куминяно фрут“ – сред водещите компании в света в преработката на промишлени череши, компанията Christian of Roma – лидер в дистрибуцията на продукти за коса, козметика и оборудване за салони за красота, компанията „Дженерализастраховане“ – част от Generali Group, един от най-големите световни доставчици на застрахователни услуги, и вносителите на вина BNK Wines, Seewines, Амо ла вита, Ферери, Rali Wine, Business Solutions Bulgaria. 

🧑‍🍳Започва от 16 до 22 ноември в София със значима програма от събития деветото издание на Седмицата на 🇮🇹 кухня по света, която от години чества и популяризира богатството на италианската кулинарна традиция.

За информация 👉връзка към сайта

@ItalyMFA

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest