Общество

Ивайло Пенчев, Филип Аврамов: „Като за последно“ ще докосне зрителите, тръгва по кината от 4-ти юни

Ивайло Пенчев, режисьор,  Филип Аврамов, актьор,  в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментираха следните теми:

Филмът „Като за последно“.

     „Озаглавих нашия разговор „Като за последно ли е изкуството в България“, цитирам вашия нов филм и песента, която създадохте. Кажете малко повече?“, започна разговора Беновска. Ивайло Пенчев разказа, че филмът поставя доста теми  и въпроси, на които зрителите трябва да си отговорят. Той е комедия, в която няколко групи хора се обединяват в името на любовта и на това да спасят едно младо момиче. Темите са сериозни. На 4-ти юни филмът тръгва в кината в цялата страна. На 2-ри юни в „Парадайз“ е официалната премиера.

       „Мария Бакалова – кога я засне?“, попита Беновска. Ивайло Пенчев отговори, че е станало преди „Борат“. Водещата попита дали той е дебютният ѝ режисьор. Пенчев отговори, че не е. Бакалова се е снимала във филм с име „Трансгресия“, който не е минал през българските екрани. Мария Бакалова е участвала в кастинг за филма „Като за последно“, който е бил доста сериозен. „Тоест ти сега спомагаш да защитим името на момичето, което беше нападнато от какви ли не хейтъри, че си има качества?“, продължи Беновска. Пенчев отговори: „Мария има изключителни качества, тя е страхотна, много жива, много истинска. Тя не е красавица тип „барби“. Тя има излъчване и камерата я обича!“.

     Водещата попита Филип Аврамов как се работи с толкова звезди и как е попаднал във филма. Той отговори: „Аз съм с връзки! За две години направихме мисля два филма. Не се познаваме с Ивайло от вчера. Не съм ходил на кастинг, слава Богу!“. Той добави, че филмът наистина докосва хората и затова призовава всички да го гледат. Аврамов заяви: „Аз вчера се пошегувах, че за един добър филм са необходими 3 неща – сценарий, добър сценарий и сценарий! Филмите на Пенчев вървят точно по сценарий, нещо, което се случва рядко в киното. А как Ивайло успява да ни укроти и да ни вкара в цялата тази история – мисля, че му е трудно, все пак сме хора, които обичат да се забалвяват!“. Ивайло Пенчев добави, че наистина има много шеги и закачки, но когато се пусне камерата, всичко става сериозно и актьорите се справят страхотно.

    „Като млад режисьор снимах един сериал и реших да поканя Стефан Данаилов, беше комедия с лек политически привкус. Поканих го да играе Филип Димитров. Той взе, че се съгласи. Той е един от най-дисциплинираните актьори, с които съм работила. Вероятно и Филип ще потвърди – колкото по-класен е един актьор, толкова той е по-отдаден на работата си и по-малко капризничи!“, разказа Беновска. Филип Аврамов отговори, че самият той не проявява никакви капризи. Освен това образът му в „Като за последно“ не е суетен.

     „Най-голямата награда на публиката ли е?“, попита водещата. Филип Аврамов отговори, че наистина е така.

Отношението на държавата към изкуството.

    Ивайло Пенчев заяви: „Всяка година гледам триъгълничетата за разпределение на парите от бюджета, най-малкото винаги е за култура – смешно е! Изключително жалко е! В крайна сметка културата може да възвиси един човек, да го изведе на друго ниво!“.

     Беновска заяви: „Политиката променя света бързо, но за кратко. Изкуството променя света и душата бавно, но за дълго!“. Гостите ѝ се съгласиха. Филип Аврамов добави: „По начина, по който правим филмите, и ние ще имаме някаква претенция да бъдем зачетени, защото не правим лоши продукти! Аз самият не съм омаловажавал ничий труд. Понеже наистина всичко е политика, ще трябва да се направи нещо по-сериозно и да се търсят други ресурси и хора, които да натискат в тази област. Защото ние нямаме никакво лоби, а всичко се прави с лобита. Едва сега, благодарение на мои колеги политици, нещо се раздвижи, но не съм сигурен дали ще има резултат, който да удовлетворява всички нас!“.

Песента към филма.

    Александър Петров е написал текст за песента, която също се казва „Като за последно“. Той е изгледал филма и е успял да предаде цялата емоция в няколко стиха. Автор на музиката е Георги Стрезов. Пее Филип Аврамов.

     След като изслушаха песента Беновска се обърна към Аврамов: „Иронична забележка ще направя към Филип, във връзка с това, което той каза за подценяването – amazing, както е модерно да се казва. Страхотни сте!“. Той отговори, че записът и правенето на клипа е отнело около 2 часа и се  пошегува, че не може да работи повече от час. Ивайло Пенчев добави, че е заснел и коледна комедия, която се казва „Чичо Коледа“, в нея Филип Аврамов играе главната роля, но му е написал сценарий, в който няма почти никакви реплики.

Песента „Денят“.

     Водещата разказа, че по време на коронавируса са направили песента „Денят“ с Александър Петров и Косьо Марков. Клипът е заснет на Гигинския манастир. Беновска пусна в ефир песента в памет на Косьо Марков.

   „В памет на Косьо! Нека да му пожелаем там, където е, имам и личен опит, в едно премеждие със себе си отлетях за малко „горе“, все ме питаха – ти видя ли завесите, зелените поляни, белите дрехи. Казах – не ги видях, но вярвам, че там живеят по някакъв друг начин!“, разказа Беновска.

Поканата към публиката.  

      Ивайло Пенчев се обърна към зрителите и слушателите: „Животът наистина е тежък, затова е хубаво за два часа да отидеш на кино и да се разведриш. Затова каня всички зрители, които харесват комедия, на 4-ти юни в цялата страна – отидете, гледайте, забавлявайте се, забравете за проблемите. Сигурен съм, че всеки един от вас ще намери в някой от персонажите себе си или ще открие някой близък, ще успее да се погледне отстрани и да се надсмее на това, което прави!“с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 22-ри май 2021 г. 

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest