Ивайло Копрев: В МГУ показваме на студентите, че могат да постигнат реализация и висок жизнен стандарт в България

Ивайло Копрев, ректор на МГУ, в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г., заяви позиции по следните теми:

Какво е да си студент в МГУ?

    „Какво е да си студент в МГУ?“, попита водещата Илиана Беновска. Ивайло Копрев отговори, че това е едно от най-интересните преживявания, които могат да се случат на един млад човек. Той продължи: „Както казва една наша студентка – ние сме малък бутиков университет, но в добрия смисъл на думата малък. Малък означава, че има тяхна връзка между преподаватели и студенти и се опитваме да ги преведем през пътя, така че да са готови за предизвикателствата на времето!“.

Ще започне ли присъствено учебната година?

     „Вие имате един зрелищен информационен клип, който показва какво можеш да получиш като образование, като перспектива!“, продължи водещата и пусна в ефира клипа на МГУ. След като го изгледаха Беновска попита присъствено или не ще започне новата учебна година. Събеседникът ѝ отговори, че никой не е бил подготвен за коронакризата, но МГУ е категоричен, че ще започне присъствено, защото това е много важно за студентите. От друга страна университетът разполага с достатъчно голяма база, за да покрие изискванията на здравните бази. От трета страна една от индустриите, които не са спрели по време на кризата, е била именно минерално-суровинната, студентите имат пряка връзка с бизнеса и искат да се обучават присъствено. В тази посока МГУ няма никакви притеснения. 75% от служителите и преподавателите са ваксинирани. 

Връзката на образованието с реалния бизнес.

     „Като давате възможност на вашите студенти да са близо до бизнеса, това означава, че те излизат с осигурени работни места. Те вероятно са и стипендианти. Опишете този процес!“, продължи Беновска. Ивайло Копрев отговори, че всъщност повечето преподаватели в МГУ са успешни експерти в минерално-суровинната индустрия. Лидерите на големите компании в България, като Николай Вълканов, са преподаватели в МГУ. Те показват на своите студенти, че могат да се реализират в България. Самият Вълканов е реновирал аулата на университета. „Така че бизнесът върви ръка за ръка с нас през цялото време. Нашите учебни програми са изцяло синхронизирани с техните нужди. Студентите ни още от първи курс са в реална работна среда, получават стипендии и стажове. Един наш студент може да се самоиздържа, а не да тежи на мама и татко, стига да отговаря на едно единствено условие – да учи! На първа защита при нас завършват 27% от студентите. Някои ще кажат, че това е много малко. Тези 27% 100% започват работа в минерално-суровинната индустрия. Тази добра симбиоза с бизнеса показва, че в България могат да се случват нещата!“, категоричен бе Копрев.

      Ивайло Копрев обясни, че голяма част от студентите идват от бедни семейства, а след това започват много добре платена работа. Добрата рекламна кампания на МГУ е направила така, че студените идват убедени. Студентите сами виждат своето място в обществото. „В момента приемът при нас е 90% и както се шегувам – няма никой, който на път за метрото да се е объркал и да е дошъл при нас. Всеки, който си е подал документите, се е записал, тоест той е убеден, че това е неговото място!“, заяви ректорът на МГУ. 

Преподавателският състав в МГУ.

   „Каква е корелацията между академичния морал, който вие възпитавате в студентите и тяхното продължаване на образование? Как стои въпроса с докторантури, асистентска работа? Как например тръгна вашия път?“, попита Беновска. Ивайло Копрев разказа за себе си, че е от Сандански. Завършил е МГУ, след това се е върнал в родния си град, където е работил в кариера за добив на мрамор. Там за първи път е видял колко много неща трябва да се променят в родното образование. През 2004 се е върнал в университета и е започнал като асистент. Той продължи, че в момента в МГУ има 75 докторанта, 45 главни асистента, 65 доцента и 20 професора. Средната възраст е 49 години. Това показва, че МГУ има страхотен фундамент. 

Връзката със студентите.

    „Доколко медиите можем да бъдем полезни, споменах нашата кампания за професионално и дуално образование?“, попита Беновска и пусна в ефир песента „На прага на живота“, която са създали заедно с Косьо Марков и Александър Петров. След като я изслушаха водещата попита: „Как общувате със студентите си, достъпен ли сте и можете ли да им пратите това послание, че вие сте университета, който осъществява мечтите?“. Ивайло Копрев отговори, че всъщност в МГУ показват на студентите, че могат да постигнат висок стандарт на живот. Той продължи, че общува лесно със студентите, телефонът му е 24 часа включен. 

    Ивайло Копрев обясни, че професията на минния инженер е една от първите през Средновековието, за която има писани закони и кодекс. Това означава чест, морал, себеотрицание. Той продължи: „От първия ден обясняваме на нашите студенти, че те могат да останат тук, могат да успеят в България, нашето образование е точно толкова качествено, колкото и на запад. Най-ценният ни ресурс са студентите!“.

     „Доколко е възможно в тази замърсена политическа среда да общувате с вашите студенти и да им казвате – предай нататък и ние осъществяваме мечтите?“, попита Беновска. Ивайло Копрев отговори, че сегашната ситуация показва, че трябва да се убеждава с примера. Самите преподаватели са примери. „Щом аз, момче от Сандански, мога да стана ректор на университета без някой да ме е протектирал, значи всеки може! Това е моето послание – всеки може да успее, само трябва да се труди и да има цели!“, категоричен бе той. 

Спортът.

   „Виждам, че добре застъпвате и спорта. Защо го правите?“, попита Беновска. Ивайло Копрев отговори, че спортът е много важен. Дори тази година на магистърско ниво спортът е вкаран като задължителен предмет.

Какво ще каже на студентите при откриването на учебната година?

   „Какво ще кажете на студентите при откриването?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Ще им кажа, че при нас ще се научат да решават проблеми, а не да ги откриват. Там където другите не могат да решат проблемите, те ще дойдат и ще ги решат. Мога да им обещая, че като завършат нашия университет няма да имат два еднакви дни. Чака ги супер интересен живот!“.

Подаръците.

     Беновска подари на госта си здрава, българска, червена ябълка, както и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган от 1992 г. Копрев подари на водещата „Минно-геоложката Алма Матер на България“ с посвещение „С благодарност за това, което правите за образованието“. Ректорът на МГУ подари на водещата и икона на Св. Иван Рилски с думите: „Да бъдем единни, да имаме мир, това е много важно в нашия свят!“. Така завърши разговорът между Ивайло Копрев и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 25-ти септември 2021 г.    

Pin It on Pinterest