Иван ли е най-популярното руско име?

Подобно на Георги в България, Ивановците винаги са били в изобилие в Русия.

Това име сякаш е олицетворение на Русия. На външен наблюдател може да се стори, че половината от мъжкото население в Русия носи името Иван. Но реалността е много по-сложна.

Най-големият руски герой

Свободни източници/Michael Sevier

Фактът, че „Иван“ изглежда е най-руското име от всички, е един от най-разпространените стереотипи за страната. Въпреки че технически Иван не е руско име, може да се каже, че то е популярно в Русия от векове.

Широката му употреба в популярната култура може би отчасти обяснява популярността му. Като цяло името „Иван“ е широко разпространено в руската култура и история. Достатъчно е да се каже, че „Иван“ изобилства в руските народни приказки.

Иван е незаменим герой на руския фолклор. Това е име е „екземплификант“, което означава, че самото име е от малко значение за разлика от контекста на приказката.

„Живял някога един цар, който имал трима сина. Най-малкият се казвал Иван“ – така започва известната руска народна приказка „Иван Царевич и сивия вълк“.Виктор Васнецов, 1889

Виктор Васнецов, 1889Държавна Третяковска галерия/Свободни източници

Иван Глупакът е още един неизменно присъстващ герой в руските народни приказки. В руската народна традиция Иван Глупака е представен като простодушен, но щастлив младеж, който често действа в разрез със здравия разум, но въпреки това в крайна сметка постига успех.

Ивановците се срещат в изобилие и в руската класическа литература. Това име носят както известни писатели, така и забележителни герои. Чели сме както за „Смъртта на Иван Илич“ на Толстой, „Дядо Ваня“ на Чехов, така и за „Един ден от живота на Иван Денисович“ на Солженицин, за да назовем само някои от тях.

Влиянието на църквата

Св. Йоан Евангелист, руска икона от XVII век

Св. Йоан Евангелист, руска икона от XVII векСвободни източници

Има и друго обяснение защо Иван винаги е било толкова разпространено име в Русия.

Преди руската революция църквата е насърчавала хората да кръщават децата си на православни светци, всеки от които е имал свой имен ден. Тъй като доста светци са кръстени „Йоан“, това значително повишава популярността на името. Иван Грозни от Виктор Васнецов, 1897

Иван Грозни от Виктор Васнецов, 1897Държавна Третяковска галерия/Свободни източници

Точно както Георги е сред най-популярните имена в България, Иван – името, което има същите корени като Йоан – е много разпространено в Русия (макар че се нарежда сред най-разпространените и в България).Долф Лундгрен в ролята на Иван Драго във филма

Долф Лундгрен в ролята на Иван Драго във филма „Роки 4“, 1985MGM/United Artists

Въпреки бурната популярност на това име през годините обаче, то в никакъв случай не е най-популярното мъжко име в Русия. През последните 20 години Александър е начело на списъка с най-популярните мъжки имена в страната (по което отново има сходство в България, чийто списък с най-разпространените мъжки имена през последните години също е оглавен от Александър).

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest