Общество

Историята на Русия в 14 знаменити картини

От основаването на държавността до Втората световна война – художниците винаги са се интересували от знаковите събития в страната.

Ето и няколко шедьовъра от руската живопис, посветени на исторически сюжети.

1. Виктор Васнецов. „Призванието ма варягите“ (1909)

Виктор Васнецов

Тази картина е създадена специално за учебниците по история. Сюжетът е основаването на руската държава. Според най-разпространената теория разединените славянски племена не могат да изберат единен управник и викат варягите да ги управляват, за да могат заедно да се защитават по-ефективно от вражеските набези. Така в Рус пристига княз Рюрик заедно със своите братя.

2. Виктор Васнецов. „Покръстването на русите“ (1890)

Виктор Васнецов

Тази картина е копие на монументалната фреска, която Васнецов създава във Владимирския събор в Киев. В центъра ѝ е княз Владимир, който покръства Рус и който днес е почитан православен светец. На преден план е изобразено кръщението на първите жители на Киев в река Днепър.

3. Василий Суриков. „Покоряването на Сибир от Ермак Тимофеевич“ (1895)

Василий Суриков

Едно от най-важните събития на XVI в. е завоюването на Сибир от казака Ермак и неговия отряд. На картината е изобразено сражението на казаците с войските на сибирския хан.

4. Иля Репин. „Иван Грозни и неговия син Иван на 16 ноември 1581 година“ (1883-85)

Иля Репин

Една от най-известните исторически картини пресъздава популярната версия за гибелта на наследника на Иван Грозни. Историците се разминават в мненията си как точно се случва това, но благодарение на Репин в народното съзнание се запечатва мнението, че руският цар, по време на кавга, случайно удря сина си с жезъл. Гибелта на наследника на царя по-късно води до края на династията на Рюроковичите и началото на Смутните времена в Русия.

5. Василий Суриков. „Утрото на екзекуцията на стрелците“ (1881)

Василий Суриков

Това мащабно платно изобразява екзекуцията на 1300 стрелци от московския привилегирован полк. Така Петър I, в началото на царуването си, се разправя с инициаторите на бунта на стрелците през 1698 г. и показва своята самодържавна сила.

6. Валентин Серов. „Петър I“ (1907)

Валентин Серов

На тази картина е изобразено строителството на Петербург и Петър, който величествено крачи из блатата, върху които нарежда да се изгради града. Свитата му не успява да догони неговите уверени, волеви крачки.

7. Николай Ге. „Петър I разпитва царевич Алексей Петрович в Петерхоф“ (1871)

Николай Ге

Още един драматичен сюжет на темата „баща и синове“ в руската история. Императорът обвинява сина си в измяна и подготовка да превземе властта в Русия. В крайна сметка царевичът е хвърлен в затвора, където умира от изтезания (смята се, че това се случва със знанието на Петър I).

8. Василий Перов, „Присъдата на Пугачов“ (1875)

Василий Перов

Емелян Пугачов е преводител на най-мащабното селско въстание в историята на Русия (1773-75). Казакът Пугачов се представя за умрелия император Петър III и събира цяла армия. На картината Пугачов сам раздава правосъдие – художникът създава няколко версии на сюжета, тъй като не може да реши точно как да представи образа на Пугачов и собственото си отношение към него – дали е злодей, герой или безстрашен казак.

Прочетете повече за въстанието на Пугачов тук.

9. Василий Верешчагин. „Наполеон на Бородино“ (1897)

Василий Верешчагин

На войната през 1812 г. с Франция на Наполеон са посветени много картини (и други произведения на изкуството, включително „Война и мир“ на Лев Толстой). А тайнствената фигура на Наполеон предизвиква интереса на редица поколения руснаци. На тази картина Бонапарт явно е разочарован от начина, по който се развива битката при Бородино.

10. Григорий Мясоедов. „Четене на манифеста от 19 февруари 1861 година“ (1873)

Григорий Мясоедов

Едно от най-важните събития в историята на Русия е отмяната на крепостното право. Манифестът, посветен на именно на това, се чете пред селяните от единствения грамотен човек сред тях.

Разберете повече за отмяната на крепостното право и как тя води до Революцията през 1917 г. тук.

11. Валентин Серов. „Коронация. Миропомазването на Николай II в Успенския събор“ (1897)

Валентин Серов

Серов създава много портрети на царското семейство и придворни особи. Управлението на Николай II, последния руски цар, завършва с катастрофа и неговата гибел заедно с цялото му семейство. Но то и започва с катастрофа – след коронацията над 1000 души загиват в Москва в бой за безплатни „сувенири“.

12. Исак Бродски „Реч на В.И. Ленин на митинг пред работниците в Путиловския завод през май 1917 година“ (1929)

Исак Бродски

Митингът на работниците в Петроград и последвалата Революция през 1917 г. е един от най-решаващите моменти в руската история. Бродски създава редица картини, посветени на живота на Владимир Ленин. В това платно съветският художник подчертава единението на Ленин снарода.

13. Михаил Соколов. „Ареста на Временното правителство“ (1933)

Михаил Соколов

Благодарение на филма „Октомври“ на Сергей Айзенщайн и масово разпространените картини със съветска пропаганда, народът си създава представа за Октомврийската революция през 1917 г. като за масово въоръжено въстание с престрелки и щурм на Зимния дворец, където е базирано Временното правителство. Но Зимният дворец е „превзет“ съвсем мирно, въпреки че правителството действително е свалено, след което е основана Руската съветска република – и започва едно съвсем различно време.

14. Сергей Герасимов. „Майката на партизанина“ (1943-50)

Сергей Герасимов

На Втората световна война са посветени много платна от съветската живопис. Освен мащабни батални сцени, художниците изобразяват и героизма на обикновените хора. На тази картина Герасимов показва събирателния образ на всички майки, които гледат към врага със запечатано на лицето страдание, но с гордо вдигната глава. 

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest