Истински „Опустошител“: чуждестранният дебют на Ми-28НЭ премина успешно

Дебютът на експортния вариант на ударния вертолет Ми-28Н на оръжейното изложение Dubai Airshow-2021 премина успешно.

Чуждестранните военни експерти се впечатлиха от машината и отбелязаха високия боен потенциал на „Нощния ловец“ („Ночной охотник“).

„Русия е сред малкото страни, които разработват и произвеждат специализирани ударни вертолети. Този кръг се стеснява все повече, тъй като по огнева мощ и защита само американският АН-64 Apache може да се сравни с Ми-28НЭ и Ка-52Э“, отбелязва изданието Arabian Defence.

Между другото, именно заради огромния му арсенал от НАТО нарекоха Ми-28НЭ Havoc „Опустошител“, пише „Российская газета“.

„Ми-28НЭ има мощен арсенал, който включва автоматични 30-мм оръдия, три типа противотанкови ракети с обсег на действие 6 и 10 км, управляеми авиобомби клас „въздух-ракета“ и авиобомби с тегло до 500 кг“, пише порталът Indomiliter.

За да покажат всички възможности на „Нощния ловец“ в действие, руските пилоти подготвиха голяма програма пилотаж на малки височини. Под управлението на Героя на Русия Сергей Барков вертолетът Ми-28НЭ демонстрира бойни обратни завои, пикиране, полет назад, зависване и набиране на височина с въртене.

Най-голямо впечатление на чужденците направи обаче защитеността и живучестта на веролета, който, както отбелязаха експертите, бе тестван в небето над Сирия.

„Лопатките на носещия винт на „Нощния ловец“ могат да издържат удар на 30-мм снаряд. Може да се лети с един двигател, ако другият е повреден. „Нощният ловец“ се отличава с висока живучест. Предното и страничните стъкла на кабината са бронирани. Кабината на Ми-28НЭ е защитена с керамична броня“, отбелязват от изданието.

„Ми-28НЭ също така е оборудван с многоциклонни прахозащитни устройства с нов принцип на пречистване на въздуха и висока ефективност на премахване на праха от въздуха, който се подава на двигателя по време на рулиране, излитане, кацане и зависване над запрашени участъци. Това е от особено значение за африканските страни“, обобщава предимствата на вертолета African Military Blog.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest