Общество

Ирански пратеник обвинява САЩ за днешните проблеми в Афганистан

Каземи Коми, който е специален пратеник на иранския президент по въпросите на Афганистан, каза в събота, че членовете на Регионалния контактен комитет за Афганистан, които проведоха среща в Техеран по-рано през деня, са се съгласили, че САЩ трябва да бъдат държани отговорни за случващото се в Афганистан, включително за усилията му за дестабилизиране на страната години след края на окупацията. 

„Фактът, че те (американците) окупират държава без никакъв мандат и след това създават проблеми за хората и правителството на тази страна и дори продължават да извършват зли действия в тази страна, това не може да бъде правилно“, каза той на пресконференция след срещата. 

Представители от Иран, Русия, Пакистан и Китай присъстваха на срещата на Регионалния контактен комитет за Афганистан в Техеран в събота. 

Срещата се фокусира главно върху тероризма в Афганистан и неговото въздействие върху страните от региона. 

Управляващото талибанско правителство в Афганистан не беше представено на срещата, каза Каземи Куми, като съжаляваше, че властите в Кабул не са успели да използват възможността да присъстват на дискусиите на Комитета. 

Той каза, че Иран ще бъде представен на бъдеща конференция за Афганистан в столицата на Катар Доха, добавяйки, че Иран ще приветства всяко усилие, което ще доведе до повече стабилност и подобрена сигурност в Афганистан. 

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest