Общество

Ирански гражданин, незаконно задържан във Франция, е освободен

„Свободата на Башир Биазар, който беше незаконно задържан във Франция, е радостна новина“, каза Казем Гарибабади, секретар на Висшия съвет за правата на човека на Иран, в съобщение, публикувано на X в сряда.

„Поздравявам съпругата и децата му за неговата свобода. Дипломатическите, правни и съдебни усилия в подкрепа на иранците, живеещи в чужбина, продължават като основен принцип“, написа той.

Биазар, бивш продуцентски мениджър в отдела за музика и песни на радиоразпръскването на Ислямска република Иран (IRIB), беше задържан от френската полиция в началото на юни.

Френските власти го обвиниха в насърчаване на „антиционизъм и антиамериканизъм“ чрез публикациите му в социалните медии в подкрепа на палестинците в Газа. Той беше задържан в продължение на седмици, въпреки че съдия му нареди да напусне Франция.

В отделно развитие Гарибабади критикува британското правителство за отказа да помилва и репатрира ирански християнин, затворен в Обединеното кралство.

В писмо до Министерството на външните работи Гарибабади посочи, че Ричард Джон, който е осъден на доживотен затвор от британски съд, се е отказал от британското си гражданство с надеждата да бъде освободен от затвора и да се върне в Иран.

Въпреки това Съветът за условно освобождаване към Министерството на правосъдието на Обединеното кралство продължава да се противопоставя на неговото помилване и депортиране, каза той.

Гарибабади отбеляза също, че Джон не е получил нито един ден отпуск през последните 20 години, а британските власти дори са блокирали преместването му в специализирана защитена болница за медицинско лечение.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest