Общество

Иранците могат да гласуват за кандидати за президент в 10 избирателни секции във Великобритания

Пет избирателни секции ще бъдат отворени в Бирмингам, Манчестър, Нюкасъл, Кардиф и Глазгоу и пет други в британската столица, съобщи IRNA във вторник от изявление, публикувано от посолството на Иран в Лондон.

Въпреки клеветническата кампания и неразумното поведение на няколко антиреволюционни лица, докладите регистрират повишено участие в 14-те президентски избори в сравнение с тези от преди три години в Обединеното кралство, се казва в изявлението.

Предсрочните избори в Иран се проведоха на 28 юни с участието на четирима кандидати. Масуд Пезешкиан и Саид Джалили спечелиха повече гласове от останалите кандидати. Балотажът на изборите беше насрочен за седмица по-късно, тъй като нито един от кандидатите не можа да събере мнозинството от гласовете, за да бъде избран президент.

По време на президентските избори в Иран преди пет дни, няколко хора против ислямската революция се събраха пред избирателните секции в Обединеното кралство и крещяха обидни думи, за да изразят гнева си от участието на иранците в изборите и да изплашат избирателите.

Полицията в Лондон, Манчестър и Бирмингам обяви, че е арестувала шестима от нарушителите. Говорител на полицията в британската столица каза, че свързаните доказателства се разследват.

В свързано развитие иранският шарже д’афер в Обединеното кралство публикува съобщение, в което подчертава, че нарушителите трябва да бъдат изправени пред британските съдилища и да носят отговорност за поведението си, подобно на терористично.

Балотажът на изборите в Иран е насрочен за 5 юли в Иран и в 138 ирански представителства в чужбина.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest