Общество

Иран‌ ще присъства на срещата на ШОС за първи път като официален член

Начело на високопоставена политическа и икономическа делегация, Мохбер замина за Астана в сряда вечерта, за да участва в 24-ата среща на върха на ШОС. 

По време на това пътуване, освен участие и изказване на 24-ата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, Мохбер ще има и двустранни срещи с някои от лидерите на страните членки на тази организация.

Астана, столицата на Казахстан, ще бъде домакин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество на 3-4 юли. Страните членки на Шанхайската организация имат 43% от световното население, 25% от брутния продукт, 20% от износа, 20% от световния внос и около 23% от световната икономика.

От последното десетилетие Ислямска република Иран подаде молба за официално членство в групата от 8 членки на тази организация (Китай, Русия, Индия, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Пакистан и Узбекистан), която от началото на 13-ти правителството и промяната във външнополитическия подход на Иран, това искане беше прието при първото появяване на аятолах Раиси на срещата на върха в Шанхай през септември 2021 г. в Таджикистан.

След като премина през съдебните процеси в рамките на организацията, най-накрая през юли 2023 г. и на 23-та среща на върха на държавите-членки на Шанхайската организация за сътрудничество, организирана от Индия, която се проведе виртуално, Иран официално се присъедини към основните членове на тази организация.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest