Общество

Иран се опитва да се справи с екстремизма, изоставането в Афганистан

Иравани каза в петък местно време на срещата на Съвета за сигурност на ООН относно „ситуацията в Афганистан“, че хуманитарната помощ за Афганистан трябва да остане неутрална и безусловна.

„Всяко политизиране на помощта ще навреди на народа на Афганистан“, добави той.

Следва пълният текст на речта на Иравани на заседанието на Съвета за сигурност на ООН:

Благодаря Ви, г-н президент, за свикването на този открит брифинг.

Благодаря на г-жа Отунбаева, специален представител, и г-жа Лиза Даутен, директор на отдела за финансиране и партньорство, OCHA, за техния брифинг.

Господин президент,

Афганистан продължава да е изправен пред тежки икономически и хуманитарни кризи, влошени от значителното намаляване на международната помощ. Тази ситуация засяга дълбоко много хора, особено жени и деца.

Докладът на генералния секретар (S/2024/469) изчислява, че 23,7 милиона афганистанци ще се нуждаят от хуманитарна помощ през 2024 г.

До 15 май обаче са събрани само 16,2% от необходимите 3,06 милиарда долара за подпомагане на 17,3 милиона души.

Тази нестабилност засяга съседните страни, подчертавайки необходимостта от регионално и международно сътрудничество и ангажираност.

Иран остава ангажиран с подкрепата на Афганистан, като държи границите си отворени за афганистанските разселени лица и бежанци по време на критични времена и предизвикателства, пред които е изправен афганистанският народ, и приема повече от шест милиона афганистанци на годишна цена от 10 милиарда долара въпреки санкциите.

Иран е предоставил образование на 700 000 афганистански студенти, пребиваващи в Иран.

Освен това, за да насърчи мира и стабилността и да укрепи афганистанската икономика, Иран продължава икономическите и търговски връзки с Афганистан, като се фокусира върху проекти като пристанище Чабахар, железопътни линии и алтернативно отглеждане на култури за ограничаване на производството на наркотици.

Въпреки това Иран е изправен пред значителни предизвикателства с незаконната имиграция и трафика на наркотици и призовава за увеличена международна подкрепа.

Иран залови повече от хиляда тона афганистански наркотици през изминалата година, като много ирански служители на реда загубиха живота си.

Поради трудните икономически условия, причинени от незаконните санкции на САЩ и липсата на международна помощ, Иран не може сам да се справи с притока на афганистански бежанци и наркотици, което засяга целия регион.

Иранската общественост е разочарована от липсата на международна подкрепа при управлението на кризите с бежанците и трафика на наркотици.

Международната общност трябва да осигури бърза, достатъчна и постоянна подкрепа на приемащи страни като Иран.

Терористичните заплахи от Афганистан продължават да пораждат сериозни опасения. Иран се съмнява в способността на де факто властите да се борят ефективно с тези заплахи.

Като казах това, г-н президент, непрекъснатият международен ангажимент с де факто властите е от решаващо значение за регионалния мир и стабилност.

Иран се ангажира активно с регионални инициативи, насочени към насърчаване на диалога с Афганистан, като съседни министерски срещи и Московския формат.

Иран подкрепя инициативата на Пакистан за свикване на срещи на външните министри от съседните на Афганистан страни, като четири кръга вече са проведени, а петият е планиран в Ашхабад.

По инициатива на Иран беше създадена регионална контактна група, включваща представители на Иран, Пакистан, Китай и Русия. До момента са проведени два кръга от тези срещи.

По време на втората среща, проведена на 8 юни в Техеран, участниците изразиха дълбока загриженост за ситуацията в Афганистан, по-специално за продължаващите подкрепяни от чужбина терористични заплахи, идващи от страната и засягащи съседи и региони. Те подчертаха отговорността на де факто властите за борба с тероризма.

Иран се застъпва за справяне с екстремизма, тероризма и изоставането в Афганистан и е готов да играе активна роля в неговото възстановяване.

Иран приветства следващия кръг от процеса от Доха, насрочен за 30 юни и 1 юли 2024 г.

Иран признава жизненоважната роля на UNAMA за насърчаване на мира и стабилността в Афганистан и подкрепя усилията на СПГС.

По време на неотдавнашното посещение на СПГС в Техеран на 11 май 2024 г. дискусиите бяха съсредоточени върху подпомагането на афганистанския народ и укрепването на мира и стабилността.

И накрая, г-н президент, искам да повторя, че хуманитарната помощ за Афганистан трябва да остане безпристрастна и безусловна.

Всяко политизиране на помощта ще навреди на афганистанския народ.

Като такива, замразените активи трябва да бъдат върнати безусловно и санкциите не трябва да възпрепятстват усилията за икономическо съживяване.

Западните държави, които са окупирали Афганистан в продължение на повече от 20 години, трябва да изпълнят своите ангажименти за възстановяване на страната и борбата с тероризма.

Аз ви благодаря.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest