Общество

Иран: Няма признаци, че САЩ искат прекратяване на огъня в Газа

Ционисткият режим се радваше на безусловната подкрепа на САЩ във войната в Газа през последните осем месеца, каза Канаани по време на седмичния си брифинг за пресата в Техеран в понеделник.

САЩ в никакъв случай не са готови за примирие в продължаващата война, отбеляза още той.

Ако американците искрено се стремят към прекратяване на огъня, каза той, те трябва да спрат да изпращат оръжия на ционисткия режим.

Повтарящите се оставки на членовете на кабинета на ционисткия режим и военните и служителите по сигурността показват колапса на режима, неуспеха да постигне целите си и неговите стратегически и непрекъснати провали във войната в Газа, добави той.

Разбира се, замяната на няколко убийци с нови не променя характера на поведението на този режим спрямо палестинците, подчерта той.

Иран осъжда бруталната операция на режима, каза той, призовавайки международната общност да поеме своята правна и хуманна отговорност.

Световната общност трябва да предприеме незабавни действия, за да сложи край на военната машина на ционистите, посочи той.

Както показват няколко доклада, военните и разузнавателните сили на САЩ и Обединеното кралство са изиграли роля в израелската атака срещу лагера Нусейрат в Газа, каза Канаани.

Правителствената медийна служба на Газа съобщи, че повече от 270 палестинци са били убити при израелска атака срещу бежанския лагер Нусейрат и броят им може да нарасне.

Противоречивият подход на САЩ в подкрепа на тероризма 

Осъдително е, че някои хора използват терористични групи за свои политически цели и това е горчив и неконструктивен подход, който сме виждали преди и все още сме свидетели, каза Канаани.

Целите на предстоящото посещение на иранския външен министър в Ирак

Той каза, че се правят необходимите мерки за посещението му в Ирак.

Високопоставени служители на Ирак, включително министър-председателя, президента, ръководителя на иракския парламент и разбира се министър-председателя на Иракски Кюрдистан, посетиха Иран, за да изразят своята съпричастност към нацията и правителството на Иран след мъченическата смърт на президента Ибрахим Раиси и неговия антураж, каза той.

 Багери ще посети Багдад, за да преговаря с иракските власти по важни двустранни, регионални и международни въпроси и да оцени иракските власти, добави той.

Министерство на външните работи, избори

Канаани каза, че министерството отдава значение на максималното участие в предстоящите президентски избори, особено в други страни, и че дипломатическият апарат е предприел първоначални договорености преди време.

Според говорителя Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи са сформирали комисия, която предоставя на иранските консулства указания за провеждане на изборите в чужбина; и генералният директор по консулските въпроси на Министерството на външните работи започнаха да посещават определени страни, за да преследват тази цел.

Иранските дипломати са започнали да преговарят с властите на определени страни, за да проправят почвата за участие на ирански емигранти в изборите, каза Канаани.

Arbaeen Pilgrima ge

Що се отнася до усилията, положени от консулския комитет на поклонничеството в Арбаен, той отбеляза, че Министерството на външните работи е започнало подготовката за провеждане на великолепни шествия на Арбаен тази година, като добави, че комитетът е сформиран в Министерството на външните работи преди няколко месеца.

Освен това министерството проведе необходимите разговори с определени иракски служители за тази цел, каза говорителят, отбелязвайки, че външното министерство е започнало подготовка за ефективна помощ при провеждането на голямото шествие Arbaeen от месеци.

Заплахата на израелския режим срещу Ливан

Както винаги, Иран подкрепя мира и стабилността в региона, каза Канаани.

След осем месеца на жестока война срещу палестинците, каза той, светът е убеден, че окупационният режим е този, който се стреми да създаде несигурност в региона.

Заплахите на режима срещу Ливан трябва да бъдат взети сериозно от ООН, каза той, отбелязвайки, че всяко провокативно действие срещу териториалната цялост на страната трябва да бъде категорично осъдено.

Като защитници на ционистите, САЩ и Великобритания трябва да поемат основната отговорност във войната, подчерта официалният представител.

Канаани каза, че страните трябва да се откажат от мерките за подкрепа в анклава и да спрат подстрекателството на войната на израелския режим.

Поддържането на стабилността, сигурността и териториалната цялост на Ливан трябва да се разглежда от всички страни, каза той.

Ливанската армия, правителството и народът имат право да отговорят на всяка агресия, посочи той.

Говорителят каза още, че съпротивата срещу окупацията може да гарантира стабилност и сигурност в Ливан.

Ционистите трябва да знаят, че Съпротивата в региона ще отговори на всяко авантюристично действие срещу Ливан и неговия суверенитет, добави той.

Някои европейски партии се противопоставят на ядрения проблем на Иран

Неконструктивни мерки се предприемат от страните, които са единствените, които трябва да бъдат обвинявани за ядрения проблем на Иран и Съвместния всеобхватен план за действие, каза Канаани.

Подобни мерки нямат правно основание и приемлива политическа логика, каза той.

Вместо да отправят обвинения срещу Иран, те трябва да поемат своята отговорност, подчерта той.

Иран изпълнява задълженията си по отношение на ядрените си дейности в рамките на Международната агенция за атомна агенция (МААЕ) и всеобхватното споразумение за гаранции.

Политическият натиск на някои западни партии, включително САЩ и Европа, накара МААЕ да се отклони от професионалната си функция и нейните дейности са повлияни от политически подходи, каза Канаани.

Подобен натиск няма да бъде градивен, повтори той.

Отношенията между Иран и Армения

Иран и Армения са подписали споразумение относно взаимното установяване на техните генерални консулства в Тебриз и Капан, каза той, добавяйки, че генералното консулство на Иран беше официално открито по време на посещението на мъченик Хосеин Амирабдолахян.

По време на последното пътуване на мъченик Амирабдолахян в Армения, споразумението на Иран за взаимното откриване на арменското генерално консулство в Тебриз беше представено на арменските власти, каза той.

Откриване отново на посолството на Република Азербайджан в Иран

Дипломатическата дейност на азерското посолство в Иран е възобновена след договореностите и е определен приблизителният срок, каза той.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest