Ирак иска да купи руски системи за ПВО С-400

Иракските власти обмислят закупуването на руски зенитни комплекси с голям обсег С-400 „Триумф“.

„Нуждаем се от мощни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и американците ни разочароваха много пъти, като не ни предоставиха помощ при доставката на необходимото въоръжeние“, заяви пред The ​​Wall Street Journal Карим Алави, член на Комитета за сигурност и отбрана на парламента на Ирак. Депутатът добави, че преди три месеца представител на Багдад вече е посетил Русия по повод придобиването на С-400, но политическата криза в Ирак и оставката на премиера спрели преговорите.

Сега, във връзка с рязко влошената ситуация в Близкия изток и изискването чуждите войски да напуснат Ирак, парламентът на страната упълномощи новия премиер да закупи системи за ПВО „от Русия или от някой друг“, пише „Российская газета“.

По-рано стана известно, че Багдад възобновява преговорите с Москва за придобиване на зенитни комплекси С-300. Ирак се опитва да купи руски системи за ПВО от 2017 г., но заплахата от икономически санкции от страна на САЩ досега пречеше на преговорите.

Възможностите на Ирак за ПВО в момента са много скромни, а изтребителите му F-5 и F-15 нямат далекобойни ракети клас „въздух-въздух“, пише MilitaryWatch. Възобновяването на интереса към руските зенитни системи се случва на фона на авиационни удари на САЩ, Израел и Иран в цялата страна.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest