„Интро” и бесарабката Кристина Жечкова записаха онлайн вълнуваща интерпретация на „Облаче ле бяло“

Кристина Жечкова и „Интро“, един от най-популярните наши квартети, записаха онлайн вълнуващо изпълнение на своеобразния химн на българите в емиграция „Я кажи ми, облаче ле бяло“, съобщава сайтът „Под тепето“.

Уникалната интерпретация може да бъде гледана във фейсбук страницата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/.

„Тази песен асоциирам с идването си в България, бащиния дом и много спомени. Нека тя  напомня, че нашата земя, нашият род, нашето семейство са най-ценното богатство!“, споделя във фейсбук Кристина. Родената в Суворово, Украйна, бесарабска българка е сред претендентите за титлата „Гласът на България ‘2020”. Криси е студентка 3-ти курс, специалност „Изпълнителско изкуство (поп и джаз)“ в АМТИИ. „В този момент на повсеместна карантина всички учебни заведения провеждаме часовете си online“, разказва как се е родила идеята за записа ръководителят на „Интро“ Жан Пехливанов, който преподава „История и стилове в поп и джаз музиката”. „Имаме обща група, в която споделяме учебен материал. Там студентите сами предложиха една много добра идея – всеки желаещ да качи свое изпълнение на инструментален или вокален пример от изучавания в момента стил музика, като това да повлияе върху крайното оценяване. Ръководството на Академията реши да публикуваме най-хубавите неща на страницата на АМТИИ във Facebook“.

Така Кристина Жечкова, която е в Украйна, се свързва с Пехливанов и иска помощ за изпълнението на „Я кажи ми, облаче ле бяло“ с желание да е „не поп или джазово, а малко класическо”. „За късмет имах инструменталът, тъй като ние с „Интро квартет” имахме гала концерт в зала „Колонна” на Варшавския университет на 3 март 2020 г. по случай националния празник на България. Българският посланик в Полша г-н Емил Ялнъзов държеше да изпълним точно тази песен, която въздейства силно на българската общност по света. И така уточнихме с Криси подробности около музикалното изпълнение – тя от малкото градче в Украйна, а аз от вилата си в село Розовец. Предложих на момичетата и момчетата от „Интро“ /квартетът се роди в АМТИИ през 2001 година/ да вземат участие всеки от мястото, където е, и да опитаме да създадем видео клип. „Интро” дори не сме в пълен състав, но сме в достатъчен“, разказва Пехливанов. „Не беше лесно – връзката се губеше, компютърът загасваше… но нещо магнетично се случва днес, компютърът ми отново се изключи, но тази песен ме кара да летя“, емоционално споделя във фейсбук Криси.

Огромна роля за онлайн записа оказва Тодор Ючев, който е видео и аудио оператор и редактор в АМТИИ, а и прекрасен тромпетист – част от „Интро квартет”. Той успява да синхронизира всички и така се получава едно вълнуващо, прекрасно и въздействащо изпълнение, докоснало много хора във и извън България и събрало много положителни отзиви.

А Криси отправя послание: „По време на трудни за всички ни времена, бих искала да споделя нещо скъпо, светло и добро на вас – песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“! Нито разстоянието, нито войните, нито трудностите в тези времена не могат да ви отделят от дома ви и близостта на семейството ви. Запомнете, че родният дом е място от Рая! Изключително съм щастлива, че имам възможността да уча в АМТИИ, и съм много благодарна на любимите ми преподаватели Жан Пехливанов и ректор проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак за тяхната огромна подкрепа и вдъхновение!!!

Pin It on Pinterest