Общество

Интервю на Кристалина Георгиева за предаването „60 минути” по CBS

В интервюто си за „60 минути“, едно от най-уважаваните телевизионни предавания в Съединените щати, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева обсъжда с легендарната телевизионна водеща Лесли Стал широк спектър от наболели глобални проблеми.

Георгиева говори за борбата с инфлацията, перспективите пред глобалната икономика, войната на Русия в Украйна, дълговата криза, пред която са изправени много страни с ниски доходи, възможността светът да се раздели на геоикономически блокове и други.

Интервюто, излъчено по CBS в неделя вечер, също разказва и за живота на г-жа Георгиева – от израстването й в България, избора й на кариера в сферата на международното развитие, до ставането на лидер на Международния валутен фонд. По желание на г-жа Георгиева, голяма част от интервюто се провежда в София – мястото, което формира нейния характер и ценностна система. Там тя разказва за своето детство, за първата си работа на „Женския пазар“,  първите й семейни спомени и какво е да израстнеш зад “Желязната завеса“. Братът на Георгиева, който доскоро живееше в Харков (Украйна), също участва в интервюто, споделяйки за ужасите на войната.

Кристалина Георгиева се спира и на перспективата на МВФ за световната икономика и защо тя, въпреки че е по-малко мрачна, отколкото преди два-три месеца, продължава да бъде трудна. „Ситуацията не е много по-добра, а просто е по-малко лоша“, казва тя. Георгиева също разяснява защо МВФ прогнозира, че 2023 г. ще бъде година, в която инфлацията ще продължава да намалява, докато растежът бавно ще започва да се движи във възходяща посока. Тя предупреждава за последствията от фрагментирането на света на геоикономически блокове, подчертавайки как един фрагментиран свят може да лиши световната икономика от около 1,5 трилиона долара.

Относно войната на Русия в Украйна, Георгиева споделя как МВФ помага на Украйна да се изправи пред този труден момент и как последиците от войната резонират в световната икономика. Георгиева разсъждава и върху факта, как войната е накарала Европа да се освободи от руския газ – важна стъпка в прехода на Европа към по-зелена икономика.

Цялото интервю е достъпно онлайн чрез линка по-долу:

IMF head Kristalina Georgieva on the issues facing the global economy – 60 Minutes – CBS News

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest