Общество

Инструкция: как да си купите кола от Европа и да я легализирате в Русия

На фона на високите цени на чуждите марки в Русия и отсъствието на редица модели както за руснаците, така и за чужденците, живеещи в страната, вносът на автомобили от чужбина стана актуална тенденция.

Покупката позволява да се сдобиете с модел, който на практика липсва на пазара, но е необходимо да подготвите допълнителни документи и да платите мито.

На първия етап трябва да решите какъв автомобил ще внасяте в Русия. Най-често се вкарват автомобили на стойност под 50 000 евро на възраст от три до пет години. Това е така, защото по-скъпите са обект на санкции, а колите, които са по-нови или по-стари, са със значително по-скъпо митническо оформяне.

Три начина да си купите чужд автомобил от чужбина:

 1. Да докарате колата сами;
 2. Да поръчате автомобилът да бъде доставен чрез фирма-посредник;
 3. Да поръчате автомобилът да бъде доставен от частно лице-посредник.

Доста разпространен вариант е покупката на лек автомобил от Германия. Така например можете да си харесате возило от някой немски сайт (например mobile.de). Там има контакти на автодилъра, с когото се сключва сделката за покупка. Дилърът трябва да уточни дали колата е налична, нейното състояние, би ли я продал на руски гражданин, връща ли се ДДС от продажбата и начина на плащане. Трябва да уточните и дали той може да осигури транзитни номера и да подготви митническите документи. Ако не, на купувача ще му се наложи сам да се погрижи за тези детайли или да потърси на място фирма-посредник.

Ако всичко ви устройва, купувачът проверява състоянието на автомобила, сключва договор и остава депозит (между 1000 и 5000 евро). Това може да се направи самостоятелно, с помощ от приятели или чрез посредник. В последните два случая трябва да се оформи пълномощно.

Документи за преминаване на границата

Петър Ковальов/TAСС

Още преди автомобилът да попадне на руската граница, трябва да се обърнете към поделението на Централната акцизна митница в Русия по местожителство, за да получите разрешение за внос на автомобила. Процесът на митническо оформяне е трудоемък, затова много хора решават директно да се обърнат към митнически брокер. Стойността на услугите му започва от 15 000 рубли.

В митницата ще трябва да декларирате марката, годината на производство, обема на двигателя и други данни за автомобила и за лицето, което ще го транспортира. На базата на тази информация служителите там изчисляват гаранционния депозит. Ще ви е нужно и копие от техническия паспорт на автомобила (може да го получите по имейл от продавача).

Освен това трябва да подадете и заявление за намерението си да внесете автомобил с молба да ви се разреши да платите паричен залог. В заявлението се указва сумата, пунктът на внос и задължението автомобилът да бъде доставен в определени срокове. С това заявление на касата се плаща гаранционният депозит.

Най-добре е да преведете малко повече пари, тъй като сумата се изчислява в евро но се плаща в рубли по курса на ЦБ в деня на плащането. Окончателно тя се изчислява, когато купувачът докара автомобила на митницата в Русия. Може да се плати с банков превод на базата на предоставена квитанция или на каса в сградата на митническата служба, където се начислява и комисионна от 2%.

Виктор Толочко/Sputnik

За да бъдат оформени платежните документи, гражданите на Русия трябва да предоставят:

 •        документ за самоличност (паспорт)
 •        ИНН (Идентификационен номер на данъкоплатеца)
 •        задграничен паспорт

На чуждите граждани ще им бъдат нужни:

 • Документ за самоличност
 • Регистрация по метопребиваване или местожителство
 • Вид на жителството или виза
 • Свидетелство за ЕГН, ако има такова
 • Шофьорска книжка по международен образец

Депозитът може да бъде внесен не само от бъдещия собственик на автомобила, но и от митническия представител/брокер. В този случай е необходима нотариална заверка от името на бъдещия собственик на автомобила.

Като потвърждение, че парите са депозирани, се издава митническа разписка с данните на автомобила. Тези данни са включени и в гаранционния сертификат. Оригиналите ще са ви нужни на границата.

Когато митническата разписка и гаранционният сертификат са получени, може автомобилът да бъде взет от дилъра и да бъде внесен в Русия. Ако планирате да плащате в брой, трябва да знаете, че има лимит от 10 000 долара (или еквивалента им в друга валута) за сумите, които могат да се изнасят от Русия от един човек. По-големите суми трябва да се декларират и да се докаже произходът им. Друг вариант е да си намерите спътници.

Прекарване на автомобила през границата

Местният автодилър оформя документите на автомобила (най-добре е да поискате две оригинални копия от договора за продажба) и документите за митницата. Трябват ви и транзитни номера, ако продавачът не ги е осигурил предварително (срещу допълнителна сума или безплатно).

Петър Ковальов/TAСС

В местната митница трябва да получите декларация за износ на автомобила, технически паспорт и документ с баркод за възстановяване на ДДС. Той трябва да се сканира при излизане от ЕС. Необходимо е предварително да разберете от продавача дали връща ДДС и как може да го преизчисли при сегашните условия.

Обикновено колите в Русия се внасят през Беларус или през скандинавските страни. Смята се, че най-лесно това става през Финландия.

Когато собственикът на колата влиза в Русия с колата, за безмитния превоз на багаж действа ограничение до 31 кг на човек. В момента в Русия не може да се внася и евро.

След като мине през митницата на границата на Русия, автомобилът трябва да отиде в митническата служба по местожителство в срока, определен на митницата.

Оформяне на документите на автомобила

При пристигането на автомобила в митническата служба по местожителство собственикът му попълва декларация и прилага всички нужни документи. Тази задача също може да се извърши и от митническия представител.

Необходими документи::

 •         Копие от документите на автомобила (договор за покупко-продажба; застраховка);
 •         Заверени от митническите инспектори разписка и гаранционен сертификат (издават се след плащане на депозит);
 •         Пътническа митническа декларация ТД-6, в която е описан автомобилът (марка, модел и VIN номер).

Ако всички документи са налични и декларацията е попълнена правилно, оформянето отнема от 1 до 3 дни. В отделни случаи митническите инспектори могат да поискат и нотариално заверен превод на документите.

Евгений Биятов/Sputnik

След издаването на декларацията автомобилът се транспортира от митническата служба до Склад за временно съхранение (СВХ). В СВХ собственикът получава паспорт на транспортното средство (ПТС). След това колата трябва да бъде регистрирана в ГИБДД и накрая можете да я подкарате на пътя.

Колко струва митническото оформяне в Русия

При оценката на цената на вноса на автомобил в Русия, освен разходите за доставка, се вземат предвид и следните три такси:

 1. Такса за митническо оформяне (зависи от стойността на колата).
 2. Еко такса (зависи от годината на производство на колата).
 3. Мито (зависи от годината на производство, цената и обема на двигателя). Това е най-големият разход.

Може да сметнете грубо и набързо горе-долу колко ще ви струва вносът на чуждестранен автомобил в Русия с помощта на онлайн калкулатор (например тук). Средно за митнически разходи за кола с цена 15-20 хиляди евро на възраст от три до пет години са около 5 хиляди евро. Преди да ги платите, трябва да уточните дали има някакви отстъпки – този списък се променя.

В момента в Русия не е задължително в колата да се монтира бутон за връзка със спешна помощ. Това временно облекчение е в сила до 1 февруари 2023 година.

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest