Общество

Инициатива с родолюбива цел – събиране на средства и построяване на храм „Св. Троица” – Бов

ГАРА БОВ ЗОВЕ: „РОДОВЕ ДА СБЕРЕМ – ХРАМ ДА СЪГРАДИМ“

 „Едно затънтено планинско селце, загнездено в усоен висок валог на Стара планина, над Искърската клисура“, където „не идеше вече никой външен човек от нова България, за да влее нова струя от благодатно вълнение в душата му. Не се случи никакво събитие в еднообразното прозявание на селцето, което отдалеко даже да науми кипящия живот на България“ – пише за с. Гара Бов патриархът на българската литература Иван Вазов. Откъсът естествено е от разказа „Дядо Йоцо гледа“, описвайки живописната гледка и пропаст над Искърското дефиле от село Гара Бов, където се проведе благотворителен концерт „Под скалите и звездите в Бов“.

84-годишният старец Йоцо отдавна е само литературен герой, но мястото, където е съзерцавал в Гара Бов е непроменено с красотата си. Там потомците му организираха грандиозно празненство с родолюбива цел – събиране на средства и построяване на храм „Св. Троица”-Бов. На лятната сцена се проведе наддаване за „родова погача, омесена с люБов!“, а даренията са за изграждане на църквата, чиито основи положиха преди година. В инициативата се включиха любителски състави от Искърското дефиле, танцови формации „Бовянче“ и „Хоро”, група „Бовска китка“ и др.

Зрелищната заря сред скалите под звездите, хорото край празничния огън, огнено шоу направиха събитието още по-магично на фона на уникалната природа, усещайки духа на общността.

Инициативата „Погачата на моя род“ не е нова, а всеки допринесъл за строежа на храма се вписва в огромен еднометров „Именник на родовете“. Най-голям знак в историята на селището остави на празника Галина Чепалова, която дари 100 кг камбана, отлята в старинна пловдивска камбанолеярна. „Нека заедно да изградим бъдещето и да оставим следа в историята! Всичко – концерт-спектакълите, изпълнени с музика, танци, огън и магия под звездите, са в подкрепа на изграждането на новия храм „Св. Троица“ в Бов. Веднъж дошли, винаги ще се връщате в нашето селище с интересна история и легенди. И когато бъдещият храм „Св. Троица“ ви посрещне на входа на Бов, ще знаете, че сте били част от значимата кауза“ – споделя Николина Иванова, секретар в НЧ „Светлина–1896″, един от организатор на празника.

Присъединете се към благочестивата кауза за изграждане на православен храм „Св. Троица“-Бов и направете дарение IBAN BG34UBВS80021044842130, Банка ОББ, BIC UBBSBGSF.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest