Общество

Информация от пресслужбата на Министерството на външните работи на Република Азербайджан

Изявленията на арменското външно министерство за участието на Турция в продължаващото напрежение в региона са неверни и провокативни.

Бихме искали да напомним, че на 27 септември 2020 г., в отговор на новия акт на агресия от Република Армения, въоръжените сили на Азербайджан извършиха контранастъпни мерки, за да осигурят териториална цялост в своите международно признати граници. В наши дни Азербайджан дава адекватен отговор на продължаващите военни провокации на Република Армения. Азербайджанската армия е достатъчно подготвена и достатъчно силна, за да осигури отбраната на своя народ и земи.

Ако говорим за ролята на Турция, бихме искали да повторим, че Турция е ангажирана да гарантира мира и сигурността в региона, както и зачитането на основните норми и принципи на международното право. Турция подкрепя уреждането на конфликта между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах в съответствие с нормите и принципите на международното право, по-специално документите, приети от различни международни организации, включително резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Говорейки за дезинформацията относно предполагаемото сваляне на изтребител Су-25 на въоръжените сили на Армения от самолет F-16 на въоръжените сили на Турция, това още веднъж показва намерението на Армения да включи трети страни в конфликта чрез разпространение невярна информация.

Очевидно, използвайки неверни и абсурдни изявления, Армения преследва целта да отклони вниманието на международната общност от нейната агресивна политика и военните престъпления, които все още извършва срещу азербайджанското цивилно население.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest