Индия посочи кога ще изпрати военни в Русия за обучение на С-400

През януари Индия ще изпрати 100 военни специалисти в Русия за обучение за работа с руския зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) С-400, съобщи източник от индийското министерство на отбраната.

„Първият екип от близо 100 офицери и летци ще замине за Русия през последната седмица на януари, за обучение за експлоатация и техническо обслужване на системите С-400. Вторият екип на ВВС ще последва примера им след няколко месеца“, съобщава РИА „Новости“, позовавайки се на източник на Times of India.

Подчертава се, че Индия вече е изплатила на Русия „значителен аванс“ по договора и разработва механизъм за по-нататъшно плащане, за да заобиколи режима на санкциите на САЩ, пише „Взгляд“.

Припомняме, че първата партида системи за ПВО С-400 „Триумф“ ще бъде доставена в Индия до края на 2021 г. в съответствие с графика. Концернът ВКО „Алмаз-Антей“ започна производството на ЗРК С-400 за Индия през февруари 2020 година.

САЩ обаче са против на доставките на С-400 за Индия, като се опитва да принуди страната да се откаже от руските зенитно-ракетни системи в полза на американските им аналози.

През юни бе съобщено, че Индия възнамерява да ускори доставката на зенитни системи С-400 поради ръста на напрежението на границата ѝ с Китай.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest