Общество

Имало ли е казнина в СССР?

Повечето хора в СССР не могат да рискуват да загубят големи суми пари за една нощ, но има и изключения.

Незаконни предприемачи, бюрократи с добри връзки и обитатели на съветския престъпен свят се събират тайно в нелегални подземни казина, т.нар. „катрани“, за да играят за пари, които променят живота им.

Нелегалните заведения са маскирани като обикновени апартаменти или дачи и са незаконни, но луксозни. Единственият начин да попаднеш в такова казино е по препоръка на редовен посетител на клуба. Отвътре „катраните“ са подредени според различните игри, които се играят в тях: рулетка, бридж, канаста, табла, покер и други.

Съществуват противоречиви сведения за това доколко честни са игрите в съветските „катрани“. Според някои сведения професионалните играчи на карти, известни като „кидали“, което приблизително се превежда като „измамници“, майсторски манипулират тестетата с карти, за да спечелят предимство пред богатите, но наивни нередовни посетители.

Виталий Арутюнов/Sputnik

Агентите на КГБ представляват още една опасност за посетителите на „катраните“. Като цяло КГБ не се интересува толкова от ликвидирането на „катраните“ като явление, колкото от събирането на безценна информация за клиентите, която по-късно да бъде използвана срещу тях.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest