Общество

Имал ли е руският император любовна връзка с жената на Наполеон?

Дори върви слух, че тайната връзка в крайна сметка е довела до смъртта ѝ.

Руският император Александър (1777-1825) има дълги и трудни отношения със своя вечен враг, Наполеон Бонапарт. Наполеон иска ръката и на двете сестри на Александър, но среща студен отказ. Възможно ли е, обаче, Александър и жената на Наполеон, Жозефин дьо Боарне, междувременно да са имали любовен романс – или поне да са планирали голяма политическа игра заедно?

Влюбена във великите мъже

Императрица Жозефина

Императрица ЖозефинаФирмин Массо

Александър и Жозефин се срещат за първи път през 1808 г., когато Александър пристига в Ерфурт, Тюрингия, за да се срещне с Наполеон. „Ерфуртският конгрес“ не носи сериозни политически споразумения, но е запомнен с великолепните приеми, ловни походи и вечерни театрални представления. По време на тези тържества Александър среща френската императрица Жозефин.

Ерфуртският конгрес

Ерфуртският конгресНикола Гос

По онова време Александър е на 31 г., а Жозефин е на 45. Прислужникът на Наполеон, Луи Констан Вери, си спомня в мемоарите си, че Ерфурт Александър и Жозефин прекарват една нощ заедно, докато Наполеон спи спокойно в личната си спалня след дълъг и натоварен ден. „След първата интимна среща на Александър и Жозефин“, пише Вери, „руският цар идваше в спалнята на императрицата всяка сутрин и дълго си говореха насаме, като стари познати“. Минават шест години, преди Александър отново да срещне Жозефин.

Елисавета Алексеевна

Елисавета АлексеевнаЕлизабет Виже-Лебрьон

През 1808 г., когато Александър и Жозефин се срещат за първи път в Ерфурт, вероятно, и двамата са с разбити сърца. Жената на Александър, Елисавета Алексеевна, е загубила втората си дъщеря Елисавета, която дори не е навършила две годинки. Но вървят упорити слухове, че горкото момиченце дори не е дъщеря на императора – в онзи момент Александър и Елисавета вече не са влюбени и се говори, че императрицата има любовници.

Мария Антоновна Наришкина

Мария Антоновна НаришкинаНиколай Тончи

Александър, от друга страна, има „официална“ фаворитка (в двора тя е известна като любовницата на императора) на име Мария Наришкина и има репутация на женкар. Всъщност той си тръгва от Ерфурт с нова любовница, „представена“ му от Наполеон: Мари-Тереза Етиенет Бургоан е френска актриса, на която Наполеон заповядва да отиде в Санкт Петербург с император Александър (тя се връща във Франция две години по-късно). От друга страна, през 1808 г. на Наполеон вече му е ясно, че Жозефин не може да го дари с наследник. През 1809 г. те се развеждат. Въпреки че Наполеон се жени за Мария Луиза, херцогиня на Парма, и има син от нея, Жозефин си запазва титлата императрица на Франция и не прекъсва приятелството и кореспонденцията си с Наполеон.

Мари-Тереза Етиенет Бургоан

Мари-Тереза Етиенет БургоанАнри-Франсуа Ризенер

Следващата среща между Александър и Наполеон се случва при напълно различни обстоятелства. Април 1814 г. е и руската армия влиза в Париж след победната си кампания, в която побеждава Наполеон. На 6 април Бурбонската монархия е официално възстановена във Франция. Крал Луи XVIII, обаче, получава разрешение от Александър I да влезе в Париж, едва след като подписва писмено обещание да управлява като конституционен монарх.

Скъпи подаръци

На 16 април 1814 г. Александър заминава за Шато дьо Малмезон, замък край Париж, където живее Жозефин. „Щях да дойда при теб по-рано, – шегува се императорът, – но се забавих от смелостта на твоите войници“. При пристигането си Александър е шокиран от „лошите“ условия (за бивша императрица), в които живее Жозефин. Този път, Александър среща 31-годишната дъщеря на Жозефин и внуците ѝ и издава нареждания на поданиците си да пазят и подкрепят Жозефин и семейството ѝ. Съдейки по скъпите подаръци, които си разменят Александър и Жозефин, обаче, в срещата им се крие нещо по-важно.

Свободни източници

Жозефин дава на Александър прочутото съкровище от колекцията си – Камея Гонзага, гравиран елинистки скъпоценен камък, изработен от три пласта индийски сардоникс, датиращ вероятно от III в. пр.н.е. Александър, от своя страна, също подарява на Жозефин наистина кралски подарък – огърлица с 11 диаманта.

Руският император започва да посещава Малмезон често и да води дълги разходки и разговори с Жозефин. За политическото общество в Париж това изглежда доста подозрително. Император Александър, който може да се забавлява в двора, предпочита да прекарва време с бившата императрица, която, в очите на обществото, все още представлява Наполеон. Тя дори иска да го последва на остров Елба, но ѝ е забранено от съюзниците.

Камея Гонзага

Камея ГонзагаSailko (CC BY-SA 3.0)

На 25 май Жозефин внезапно се разболява много тежко и умира четири дни по-късно, само месец преди да навърши 51 години. Говори се, че е настинала по време на разходките си с Александър – слуховете са, че носела летни дрехи, за да го впечатли, въпреки че през май времето не било толкова топло.

В тази история, обаче, има и друга страна. Шарл-Морис дьо Талейран, френският министър на външните работи, а по-късно и премиер, е много разтревожен от общуването между Жозефин и Александър, тъй като подозира, че то може да доведе до смяната на Луи XVIII със сина на Наполеон, тригодишния Наполеон II, а майка му Мария Луиза да стане негов регент. Известно е, че Александър I мрази Луи XVIII и не иска той да е на френския трон. Съвсем естествени са подозренията, че честите визити на Александър в Малмезон имат тайна цел – дори самият Наполеон определя Александър като „истински византиец“, намеквайки за нееднозначния характер на руския император.

Камея Гонзага

Камея ГонзагаSailko (CC BY-SA 3.0)

Има слухове, че Жозефин може по някакъв начин да е била отровена от агентите на Талейран, за да не може да действа като пълномощник на Александър. Така че може би не настинката от разходките с Александър, а нещо друго е причинило смъртта ѝ. След като тя умира, Александър купува колекцията ѝ от произведения на изкуството от децата ѝ.

Диамантите на Жозефин, които ѝ подарява Александър, са наследени от сина ѝ Евгений, херцог на Лейхтенберг, и по-късно стават част от Лейхтенбергската тиара, която Фаберже създава за наследниците на Евгений. Тиарата все още е непокътната. Купена е през 2007 г. от американски колекционер и в момента е изложена в Музея за природни науки в Хюстън. Камея Гонзага е част от колекцията на Ермитажа в Санкт Петербург.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest