Общество

Има ли Русия „фалшиви“ ядрени оръжия?

Русия и Съединените щати разполагат с по 1550 стратегически атомни бойни глави.

Тези оръжия могат да се използват на всички видове носители – бомбардировачи, подводници и ракети. Но дали те имат и използват и „фалшиви“ ядрени оръжия?

Как работят ядрените бойни глави

„Всяка атомна ядрена бойна глава представлява контейнер, напълнен с така наречения „многоброен независимо насочващ се носител“. Казано по-просто, бойната глава се разделя на няколко атомно заредени ядрени бомби, програмирани да поразяват различни части от територията на противника. По този начин една ракета се мултиплицира“, казва Дмитрий Литовкин, главен редактор на списание „Независим военен преглед“.

Например перспективната руска междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ ще има не по-малко от 15 независимо насочващи се носителя с мощност 150-300 килотона. Те се разполагат във вътрешността на бойната глава като „гроздова клонка“ и се разделят на различни поразяващи ядрени бойни заряди, след като навлязат в атмосферата.

„Всички съвременни ядрени ракети са създадени по този начин – в Русия, в САЩ, във Франция, в Китай и така нататък. Това се прави, за да се намали възможността една единствена ракета да бъде свалена от системите за противовъздушна отбрана“, отбелязва експертът. 

„Празни“ ракети

Максим Блинов/Sputnik

За да усложнят задачата на системите за противовъздушна отбрана, инженерите поставят сред истинските атомни заряди и някои „празни“ ракети с множество самостоятелно насочващи се елементи.

„Това се прави, за да се обезсилят противоракетните арсенали и да се разчисти пътят за истинските ядрени ракети. Всичко във военната наука се прави, за да се усложнят нещата за потенциалните ви врагове“, отбелязва той.

Тези „фалшиви“ ядрени бомби са пълни с компоненти, които ги осветяват на радарите по същия начин, по който се виждат истинските заряди.

„Това е смес от компоненти – фолиа, метални ленти, специални усилители на удара и др. Композиция от неща, които карат тези „празни“ заряди да имитират истинските ядрени бомби на радарите“, споменава главният редактор на списание „Независим военен преглед“.

Какви други оръжейни системи използват същия трик

Министерство на отбраната на РФ/Global Look Press

Междуконтиненталните балистични ракети не са единствените, които използват фалшиви цели, за да объркат компютрите на противника.

„Когато подводница е засечена от противника и радарът ѝ показва, че към нея се приближава торпедо, тя използва специално устройство, което имитира звука на пълноразмерна подводница. Тъй като всички системи за подводно нападение и тяхната навигация разчитат на звука, такова устройство може да заблуди навигационната система на торпедото и да го отклони от истинска подводница“, казва Иван Коновалов, директор по развитието на Фонда за насърчаване на технологиите на XXI-ви век.   

По негови думи самолетите и хеликоптерите използват топлинни капани, за да заслепят инфрачервените самонасочващи се ракети на врага и да ги отклонят от самолета-мишена.

„Тези системи се използват по целия свят като част от защитата. Някои от тях са по-усъвършенствани от други и имат по-големи шансове да блъфират атакуващите или защитните системи на врага“, заключава експертът. 

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest