Общество

Има ли наркозависими в Съветския съюз?

Да, има. Наркоманията е един от най-острите проблеми в съветското общество. Въпреки че държавната пропаганда омаловажава значението ѝ по всички възможни начини.

Проблемът за първи път поразява Русия в голям мащаб след революцията от 1917 година. Контрабандата на наркотици, поради лошата охрана на границите, се увеличава многократно и те престават да бъдат стока за малцина избрани и богати.

Related

Невероятната история за спасяването на два хипопотамa (единия с водка, а другия с наркотици)

„Бичът на цяла Съветска Русия е кокаинът, – пише княгиня Татяна Куракина. – Макар Русия да е доведена до състояние на пълно обедняване и се нуждае решително от всичко – има кокаин и има достатъчно за всички…“

В първите години съветските власти водят упорита борба с наркоманията – спекулата и търговията с кокаин и опиум може да ви донесе десет години затвор или дори разстрел. С течение на времето обаче законодателството в тази област значително се смекчава и присъдите за лишаване от свобода се намаляват до 1-5 години.

В СССР наркоманията се смята за реликва от буржоазното минало. Борбата с нея се води само частично, а цялото внимание на държавния апарат е насочено към борбата с алкохолизма и безделието. До средата на 1950-те опиум, морфин, кокаинови капки и дори хероин могат да се купят във всяка аптека с рецепта.

Наркозависимите крадат наркотици от болници и складове или се сдобиват с тях от аптеките с фалшиви рецепти. Някои организират самоделно производство на опиати, като получават опиумен мак в Централна Азия и див мак в Украйна.

През 1976 г. в Министерството на вътрешните работи са регистрирани около 60 000 наркомани, а през 1980 г. – 86 000. Ситуацията до голяма степен се влошава от войната в Афганистан, по време на която в страната навлиза постоянен поток от афганистански хероин.

Борбата с наркоманията започва да се засилва в края на 1970-те, а през периода на перестройката проблемът, който преди това е бил премълчаван, започва да се обсъжда публично. Скоро обаче последва срив на страната и Русия отново е завладяна от епидемията от наркотици.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest