Хотелската индустрия у нас изостава от здравословното хранене

ЕДИНИЦИ СА ХОТЕЛИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАТ ВЕГАН МЕНЮТА

Здравословият режим на хранене не е диета, това не е план, който ние следваме за една две седмици, това е начин на живот. Съвременният турист вече поставя по-високи изисквания към хотелиерския бизнес, защото дори и по време на своите пътувания, хората желаят да не нарушават своя ритъм и хранителни навици.

В качеството си на нутриоционист работя с много хора и съм свидетел на притеснението на хората, които следват определени хранителни планове, съобразени със спецификата на техния физиологичен статус, че ще изпитат затруднение да спазват плана си по време на път и почивка.

Това заяви Яна Данаилова, нутриционист, специалист по здравословно хранене, сертифициран преподавател по йога по време на Хотелски инвестиционен форум, провел се в София. На събитието експерти в областта на храненето и спорта, обединени в полза на хотелиерския бизнес изразиха своето професионално мнение.

От друга страна, все още сме свидетели на много малко здравословни опции. Единици, може би, са хотелите, които предлагат веган менюта, което е крайно недостатъчно за едно пълноценно хранене.

По отношение на кокейлите и хапките по време на събития, отново последователите на здравословната храна остават гладни. Опции без глутен и без млечни също не са широко застъпени.

Здравсловните опции следва да бъдат включени в менюто на все повече хотели и ресторанти. Това е неусвоена ниша, която предлага възможност за привличане на платежоспособни местни и чуждестранни туристи.

Пазарат на био продукти нараства през последните години и това е явно доказателство за стремежа на хората да живеят здравословно и готовността им да заплатят по-висока цена за това. Всеки супер маркет има био щанд.

Защо хотелите изостават?

Уелнес туризмът акцентира именно върху значимостта на човешкото здраве и благополучие, поставяйки ги в интегралния център на цялостното туристическо изживяване! Почивките, организирани на база концепцията “уелнес”, трябва да включват здравословна храна, двигателна активност, спа процедури и възможности за изживяване или разширяване на духовността и творческия потенциал на личността. Уелнес концепцията включва персонализирани туристически програми в направления като детокс, редукция на теглото и намаляване на стреса и други. Този туризъм се свързва още с постигане на състояние на пълно физическо, психическо, емоционално и социално благоденствие. Тя надхвърля обикновеното възприятие за здравето като липса на болестен процес и подчертава проактивната поддръжка и подобряване на здравето и благополучието. Уелнес концепцията включва нагласи и дейности, които предотвратяват заболяванията, подобряват здравето, подобряват качеството на живот.

В тази връзка хотелиерският бизнес следва да осъзнае значимостта като ключов детерминант на здравето. В световен мащаб уелнес туризмът се развива с изпреварващи темпове спрямо традиционния туризъм. В условията на световна ковид пандемия, темата за имунитета е по-актуална от всякога.

Още Хипократ е отбелязал, че здравето започва и свършва в храносмилателния тракт. Човешкият имунитет до голяма степен се детерминира от състоянието на нашия микробиом, а микробиомът или съотношението между грам положителните и опортюнистичните микроорганизми в нашите стомах и черва се определя от храната, която консумираме.

Ако българският туризъм желае да се превърне в ключова дестинация на уелнес туризъм, възползвайки се от природните дадености, минералните извори, изобилието от вълшебни билки, то той следва да обърне особено внимание и на храната като допълнително конкурентно предимство, което да привлича както български, така и чуждестранни туристи.

Пред България се открива нова възможност да превърне националния туризъм в световна целогодишна уелнес дестинация!

От нас зависи! Природата е на наша страна.

Pin It on Pinterest