Общество

Хеликоптерите Ка-52 за първи път използваха ракети „Вихър-1“ в Кубан

В Краснодарския край хеликоптерите Ka-52 „Алигатор“ за първи път проведоха бойна стрелба с модернизираните противотанкови управляеми ракети „Вихър-1“.

Пусковете са извършени от височина около 300 м и от разстояние до целта около 8 км. Изстреляни са общо 30 ракети.

Според пресслужбата на Южния военен окръг (ЮВО) за първи път ракетите „Вихър-1“ са демонстрирани на широката публика на международния форум „Армия 2020“, пише „Российская газета“.

Ракетата е способна да поразява бронирани превозни средства, както и въздушни и водни цели на разстояние до 8 км. В същото време обектите на атака могат да се движат със скорост до 800 км/ч, но това не ги спасява, тъй като „Вихър-1“ лети със скорост 610 метра в секунда. Това повишава бойната ефективност на атакуващия хеликоптер и намалява неговата уязвимост към вражеските системи за ПВО.

Ракетата се насочва с помощта на автоматичен комплекс за прицелване. На разстояние от 12 км от планираната цел операторът на комплекса включва режим за телевизионно сканиране на терена.

„Когато обект влезе в зоната за сканиране, целта автоматично се избира за проследяване и остава само да натиснете бутона. Както се казва, намираш – натискаш – забравяш“, каза пилотът-навигатор на вертолета Ка-52 Андрей Соколов.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest