„Хабаровск“ може да промени характера на подводните войни

Главната подводница от проект 09851 „Хабаровск“ ще се превърне в лидер през 2020-те и като цяло ще повлияе върху характера на подводните войни.

Основните ѝ оръжия ще бъдат безпилотни апарати „Посейдон“ с ядрени бойни глави и западните страни ще трябва да търсят противопоставяне на този принципно нов комплекс, смята американски журналист от Forbes.

Планира се „Хабаровск“ да бъде пусната в края на юни, но като цяло се знае много малко за подводниците от този проект, повечето данни се пазят в тайна. Затова западните наблюдатели очакват с голям интерес пускането ѝ на вода – те възнамеряват да получат поне малко информация за външния вид на подводницата, пише „Российская газета“.

Според Forbes сега специалисти, позовавайки се на сателитни снимки на производствената асоциация „Севмаш“, се опитват да проследят и най-малките подготовки за появата на подводницата. Те очакват, че „Хабаровск“ ще има много общо със стратегическите подводници от проекта „Борей“, една от характеристиките на които е стелт технологията.

Когато „Хабаровск“ поеме бойно дежурство, подводниците на ВМС на САЩ и Британския флот ще се опитват постоянно да я държат под око. Освен това ще отнеме време да се създадат прехващачи на „Посейдон“: благодарение на скоростта и движението на големи дълбочини, те са неуязвими за съвременните торпеда. Авторът на материала предполага, че американското торпедо на далечни разстояния Mk-48 ADCAP или британският Spearfish ще могат да догонят „Посейдон“, но самият той признава, че вероятността за това е малка.

Ще отнеме много време и пари, за да се разработят мерки за противодействие, а ресурсите най-вероятно ще трябва да бъдат отклонени от други направления.

Pin It on Pinterest