Гуубат: най-вкусният десерт от Кавказ с ядки и мед
Този сладък деликатес, известен като „гуубат“, е любимо лакомство на малки и големи в Кавказ.
Върви с чай. Комбинацията от нежно тесто, мед и ядки ще покори сърцето и стомаха и на най-изтънчените и капризни ценители.
Кулинарното изкуство на хората, които живеят в Адигея, една от кавказките републики, се формира в продължение на дълги векове. Освен че консумират много месо и млечни продукти, медът също има централно място в диетата на адигейците. С високото си съдържание на калории и витамини медът е една от основните съставки на местните сладки печива.
Едно от тях е гуубат – традиционен квадратен адигейски печен десерт във формата на няколко блата тесто, напълнени с млени орехи, захар и мед. Гуубат се пече за важни социални събития, за семейни празници и за гости по специален повод.
Гуубат не прилича на обикновен малък кекс, тъй като тестото по-скоро е като за пелмени. Но след като го сготвите, ще се изненадате, че прилича на печиво. В Адигея гуубат се сервира с чай или сок от круши.
Въпреки обикновените продукти и начин на приготвяне, гуубат е един от най-популярните десерти. Прави се масово в малки пекарни и се продава навсякъде, а жителите и гостите на Адигея го разграбват моментално.
Има два вида гуубат – без мая със сирене и сладък с ядки и мед. Днес предлагам да направим сладкия вариант с няколко блата. Той е страхотно допълнение за чай с приятели и роднини.
Продукти за 15 парчета:
Олга Бровкина
За тестото:
- Брашно – 350 г
- Сметана 10% – 150 г
- Яйца – 2 бр.
- Захар – 2 с.л.
- Сода – 1/3 ч.л.
- Сол – 1 щипка
За плънката:
- Захар – 90 г
- Орехи – 90 г
- Мед – на вкус
- Масло – 60 г
Начин на приготвяне:
Да приготвим тестото. Пресейте брашното със содата, захарта и солта и разбъркайте.
Олга Бровкина
След това разбийте яйцата. Добавете малко сметана и започнете да месите тестото.
Олга Бровкина
След като сте смесили всички продукти и тестото стане хомогенно, го разточете на работния плот и, като добавяте брашно постепенно, го месете, докато стане еластично и меко. След това го покрийте с фолио и го оставете да почине за половин час.
Олга Бровкина
Междувременно, пригответе плънката. Смелете орехите и захарта в блендер.
Олга Бровкина
Разтопете маслото. Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте тавата с хартия за печене. Разстелете тестото на набрашнена повърхност и го разделете на шест равни части.
Олга Бровкина
Наръсете повърхността и първото парче тесто с брашно и го разточете в правоъгълна форма, като се старайте тя да е възможно най-тънка, до около 1 мм. След това я разстелете върху хартията за печене. Намаслете с разтопеното масло и поръсете с 1/6 от плънката.
Олга Бровкина
Направете същото с останалите части от тестото и плънката, като поставяте всеки следващ блат тесто върху предишния. Но не забравяте да намаслявате всеки блат с разтопено масло и да го поръсвате с плънката.
Олга Бровкина
След това прехвърлете целия десерт направо върху хартията за печене и го нарежете на квадрати с остър нож.
Олга Бровкина
Поставете хартията за печене с десерта върху тавата за печене и започнете да оформяте. Съберете противоположните краища на всеки квадрат.
Олга Бровкина
Сложете да се пече във фурната за 20 минути.
Олга Бровкина
Извадете го от фурната. Оставете да се охлади за 20 минути и сложете по една чаена лъжичка мед върху всеки десерт.
Олга Бровкина
Охладете напълно. Да ви е сладко!
Олга Бровкина
автор: ОЛГА БРОВКИНА
източник: bg.rbth.com