ГШ-18: На какво е способен най-лекият пистолет в света?

Това оръжие се превръща в един от най-мощните пистолети в Русия и заменя „Макаров“ в много руски въоръжени структури.

В началото на 2000-те руската армия търси ново и ефективно оръжие, което да е по-мощно от „Макаров“ и да се скрива под дрехите. Така че производителите задоволяват тази нужда и създават най-лекия пистолет в света, наречен ГШ-18, който веднага е приет на въоръжение в армията и става един от любимите на руските служби за сигурност.

Отидох на стрелбище, за да тествам възможностите на оръжието преди да бъде заменено от пистолет ПЛК в службите за сигурност (кликнете тук, за да научите всичко за оръжието).

Поглед отблизо

Лично тествах оръжието на стрелбище в московските предградия в началото на септември 2021 година.Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

Да започнем с външния му вид. Прилича на опростена версия на Glock с метална рама с пластмасова ръкохватка. Все пак разликата между австрийския и руския е голяма. Европейският пистолет изглежда стилно и комфортно. Усеща се добре в ръцете, докато ГШ-18 е неравен и тромав.

„Неговият „вид“ никога не е бил фактор за руските конструктори. Тези пистолети не са създадени, за да бъдат комерсиални продукти и да се продават в магазините по света. ГШ-18, като други пистолети в Русия, е създаден, за да покрие конкретни нужди на министерството на отбраната. И успява“, заяви инструкторът от спецназа Андрей Пискунов.

Инженерите в областта казват, че министерството на отбраната е искало нов пистолет, който да бъде възможно най-лек.

„ГШ-18 не бе нарочно създаден като най-лекия пистолет в света. Това се случи почти инцидентно. През 2000-те конструкторите използваха специални полимери за ръкохватката и оставяха само най-важните метални детайли в рамата, за да направят пистолета също толкова оперативен, колкото и надежден“, казва Юрий Омелин, главен инженер на корпорация „Высокоточные комплексы“.

Рамата на пистолета изглежда ръбеста и драска ръцете, ако стреляте без ръкавици. Същевременно обаче върви гладко и лесно при презареждане.

Ръкохватката не е некомфортна или широка. Спусъкът е дълъг и има предпазителен механизъм в стил Glock  – много практично допълнение в сравнение с пистолети от предишната ера – ТТ и „Макаров“.

Трябва време, за да се свикне с ГШ-18. Ако го държите като стандартен пистолет от 1 кг, ще започне да се накланя надолу при стрелба. Трябва да отпуснете ръцете си възможно най-много за прецизно поразяване на цели на 25-50 метра.

Служителите го харесват заради огневата мощ, тъй като ГШ-18 може да пробива бронежилетки, нещо невъзможно за „Макаров“.

Характеристики

Виталий В. Кузмин/vitalykuzmin.net

ГШ-18 работи с най-използваните пистолетни муниции в света – 9х19-мм Luger и Parabellum. Оръжието има уголемен пълнител с капацитет от 18 патрона (за сравнение „Макаров“ има капацитет от само 8 патрона).

ГШ-18 може да прониква в бронежилетки от 2-ри клас на защита, а през 2021 г. получи муниции, които могат пробиват дори 3-ти клас на защита.

Всеки пистолет ГШ-18 има минимален гаранционен ресурс от 30 000 изстрела. Тежи 580 г и все още е най-лекият армейски пистолет в света. На търговския пазар обаче има и по-леки аналози.

„Тези пистолети се наричат „женски пистолети“. Те са малокалибрени и се побират в дамска чанта. Абсолютно неефективни са при престрелка, но са добри за самозащита“, отбелязва Омелин.

Оръжието е прекарало 20 години на служба в руската армия и днес очаква заменянето си от пистолета на „Калашников“ ПЛК.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest