Грета Ганчева: Диети не пазя, поддържам се с чистота на тялото и духа

Грета Ганчева, певица и актриса, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:

Руското гражданство. Путин.

    Грета Ганчева се включи в предаването от Москва. Тя обясни, че пее много добре на руски, но не може да се похвали с прекрасен руски език. Въпреки това публиката я обича и я възприема и като българка, и като човек на света.

    „С изключително раздвоение говоря с Вас, защото Вие сте един от големите съвременни българи в областта на културата, но Ви изгубихме, Вие станахте гражданин на Русия, как стана така?“, попита водещата Илиана Беновска. Грета Ганчева заяви, че не е изгубена за България, напротив! Тя продължи, че е дълбоко свързана с руската култура, с руския театър, руските песни и е плакала, когато са били въведени визи между двете държави. Ганчева разказа, че 10 години е пяла пред руска публика на Камчия и комплиментите към нея са били „слънчева жена“ и „зажигалка“ (запалка).

   „Хайде да използвам тази руска дума „зажигалка“, как „подпали“ ти като запалка великия Владимир Путин лично да те удостои с гражданство?“, попита Беновска. Грета Ганчева отговори, че за нея това е било много неочаквано, защото не е свикнала да получава награди. Тя продължи: „На мен всичко ми тръгна страшно хубаво и реших, че така ще е до края на живота ми, изведнъж се оказа, че е яви това явление „връзки“ и аз изгаснах!“. Ганчева разаказа, че е щяла да припадне, когато е получила писмото от Путин, в което ѝ се благодари за големия принос за развитието на българо-руските връзки.    

    „Отвреме на време проявявам ясновидски способности, когато Путин за първи път се появи на екрана, мен ме блъсна някаква енергия, аз много обичам Русия, понеже там започна моята любов с Емил Димитров, там усетих любовта на руската публика. Започнах през 1961 г. , през 1964 г. бях на 6 месечно турне в СССР, спяхме в най-хубавите хотели. Аз обичам Русия, беше ми мъчно, когато тя се ръководеше от един, той пада, идва друг, и изведнъж идва един човек с едно пуловерче като Висоцки. И ме блъсна този човек. Аз му връчих записа на песента „Младостта на Русия полетя“, която написахме с Евгени Димитров и си казах – ето това е човекът, който ще направи Русия отново велика!“.

   „А ти с Путин разговаряла ли си лично?“, попита Беновска. Ганчева отговори: „Аз сигурно ще припадна, трябва да ме изнесат на носилка, ако го видя! Той е един слънчев човек, въздейства ми много добре, като актриса. Аз се радвам, че и ти, и аз сме завършили един институт ВИТИЗ и затова си много добра в професията си, не ти правя комплимент!“. „Грета, правиш ми комплимент!“, отвърна Беновска. Грета Ганчева отговори: „И дори да е така, какво? Приеми го! Аз съм актриса, ти режисьор и дай Боже до края на дните ни да се срещнем и в другата ни професия!“.

   „Аз мисля, че ще направим един, както е модерно да се казва сега по „Ицохазартовски“, проект с теб, още повече, че имаш 60 годишен юбилей, имам една идея, но няма да я спомена сега. Аз съм имала честта да бъда на метри от Путин, да се ръкуваме и да си разменим после 2-3 думи, енергията е уникална, гледа те право в очите, вижда те, ти не си за него нещо от многото и те чува какво му казваш. И разбира. Наистина човек с присъствие, това е световен колос, не само като политик, но и като личност. Освен това много ми харесват неговите занимания със спорт, неговата склонност към моржуване, аз също съм морж. Може би животът ще ни срещне, първо теб, после мен заедно с него по-отблизо, пожелавам ти го!“, обърна се към госта си Беновска. Ганчева пожела на Беновска да направи интервю с Путин.

   „Имах почти уговорено интервю с Путин през 2015 г., но тогава България даде заден за „Южен поток“ и Мария Захарова и Песков ми отказаха. Нещо, по което бях работила половин година за това интервю, но ще видим, животът е пред нас!“, разказа Беновска. Грета Ганчева продължи, че е написала втора песен – „Историята се влюби в теб“. В тази песен се възпява Путин, който ще върне славата на Русия. Ганчева каза, че е получавала критики от някои течения в България, но въобще не ѝ пука, защото прави всичко от сърце. Според нея, ако не беше Путин, в света щеше да настане бъркотия.

Емил Димитров.

   „Искам да върна малко назад книгата на твоя живот, към времето, наречено Емил Димитров, но след малко ще поговорим, защото сега искам да чуем песента „Ако си дал“ в твое изпълнение!“, продължи Беновска и пусна в ефир песента. „Недей да плачеш, избърши сълзите, нито Емил, никой не иска да ги вижда, нито твоята дъщеря Мила, която сега е до теб, нито внукът ти Вовката!“, обърна се към Грета Ганчева водещата. Ганчева разказа: „Това не е кавър на песен! В един момент трябваше да се обърна към публиката с нещо и се обръщам с неговата мисъл и с неговите думи. Но това, което той казва и пее – това е той! Той казваше – аз съм най-богатият човек, когато беше останал съвсем без пари, защото той умря беден и не мога да го простя на нашата държава това!“. Тя продължи, че Емил Димитров е пял с огромно сърце и е бил посрещан в Русия като истинска звезда.

   „Кое беше най-важното изречение, което написа в книгата си за Емил Димитров, кое беше най-трудното изречение?“, попита Беновска. Ганчева каза, че може би най-труден е бил последният ѝ разговор с Емил Димитров, малко преди неговата кончина, всъщност тя е последният човек, разговарял с него.

Песента „Балалайка“.

    Можем ли да чуем първата песен, която ти проби с нея, „Балалайка“! Аз я помня тази песен, тя ти влиза в душата и израстваш с нея!“, продължи Беновска. Грета Ганчева отговори, че в Русия я помнят като момичето, което е популяризирало „Балалайка“. Водещата пусна в ефир песента.

   Грета Ганчева каза, че аранжиментът е на Димитър Ганев и е прекрасен. Тя продължи: „Имаше жури, имаше мастити композитори, които пускаха и спираха песни, такъв е бил животът, но пък българската естрада блестеше навсякъде. Пускат я песента, слушат я и от единия край на коридора на „Балкантон“ Петър Ступел казва – „Никога няма да го пусна този кич!“ А от другата страна Йосиф Цветков казва  – „Това ще стане шлагер за 24 часа!“. И наистина стана шлагер!“.

Как се поддържа във форма?

   „Грета, сега като ги гледам тези две песни, като ги слушах, като се сещах какво вълнение са предизвиквали у мен, у майка ми, баща ми, аз съм израсла с тази музика. Гледам те колко си красива и сега, и като млада, колко си била капризно красива. Ти си погалена от Бога, да ти кажа честно. Грета Ганчева отговори: „Аз много разчитам на природата, аз никога няма да си направя пластична операция!“.

   „Но как поддържаш този вид?“, попита Беновска. Грета Ганчева отговори, че го прави с чистота – чистота на тялото, на мислите и на душата. „А спортуваш ли нещо, спазваш ли диети?“, продължи Беновска. Ганчева отговори: „Не, хапвам си, пийвам си, пуша понякога. Въобще всичко, което е присъщо на един жив човек!“.

Най-близките ѝ хора в момента.

   „Искам да те питам за него друго, може би не е много дискретно, може би не се уговорихме докрай, но има и друг велик мъж в твоя живот, който също не е между живите, това е режисьорът Рангел Вълчанов, от когото ти има прекрасна дъщеря, хубавият журналист Мила Кудрина!“, продължи Беновска. Грета Ганчева отговори: „Аз никога няма да кажа кой е бащата на моето дете! Нека да говорят всички каквото искат и както искат. От моята уста такова нещо няма да излезе. Аз казвам – моето дете е създадено от един мъж и една жена, защото Бог това го поиска!“.

   Водещата помоли да се покажат пред камерата Мила Кудрина и внукът на Ганчева Вовката. „Много си хубав Вовка, обичаш ли баба си?“, обърна се към момчето Беновска. То отговори, че я обича. „Ето това е семейството на Грета, много умният, силният журналист Мила и нейният син Вовката!“, каза Беновска.

    „Имаш ли човек до себе си?“, попита Беновска. Грета Ганчева отговори: „Отдавна нямам човек до себе си. Човекът до мен е дъщеря ми и малкият Вовка – Владимир Владимирович, много се радвам, че носи такова име!“.

   „Значи трябва да го запознаеш с другия Владимир Владимирович!“, продължи Беновска. Грета Ганчева отговори: „Чакай да ти разкажа нещо за красотата, с бати Димо Коларов бяхме много близки, ходихме в Дома на киното и си разказвахме кой какво е правил, поканих го на един мой рецитал, имаше една Златка, тя ми го организира там сред интелигенцията, аз шашках и публиката, и интелигенцията. След това слязохме с Димо Коларов да пием по нещо и той ми вика – „Ама ти когато запееш ставаш красива!“!“.

   „Грета, нашето пожелание, на моя екип тук, просто се разплакахме и ние, от моя екип пожеланието е да не свършва, да знаеш, че всичко още ти предстои тепърва, животът продължава! Приемаш ли това пожелание?“, обърна се към госта си водещата Беновска. Грета Ганчева отговори: „Благодаря ти, чакам стоте!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 3-ти април 2021 г. 

Pin It on Pinterest