Гречото: руска каша с италиански привкус

Ризотото от елда е добър начин да се отдаде чест както на руската, така и на италианската култура, а и ще изненада познавачите на добрата храна от цял свят.

Руската и италианската кухня със сигурност са много различни, но не винаги. Аз и моят съпруг италианец поне намерихме много общи неща. В началото на връзката ни не готвех. Той не вярваше, че умея да готвя италиански ястия добре. И все още му е трудно да се довери на руската храна.

Но с моите прилични готварски умения, успях да науча много от италианското си семейство. Интересни компоненти, оригинални вкусови комбинации, различни техники – това беше цял нов свят за мен. Но се справих. Още повече, че научих как да комбинирам руските и италианските кулинарни традиции. Например руски съставки с италианска техника.

Един добър пример е ризотото от елда, или гречото. Това име е синтез от руската дума за елда – гречка, и италианската за ризото. Като основно ястие в Русия, кашата прилича на ризотото по текстурата. Казват, че количеството масло, което се ползва и за двете ястия, трябва да е достатъчно, но не и прекалено.

И ето така се появява гречотото и се превръща в чудесен начин да представя на моя съпруг италианец руския гастрономически кумир – елдата, и то по начин, който все пак му е познат. Пожънах големи успехи!

Избрах гъби манатарки като основна съставка, защото перфектно се съчетават с елдата и съпругът ми ги обожава. Освен това баба ми готвеше каша от елда със сушени гъби по време на постите. Така че исках да запазя тази традиция и в своето семейство.

Има някои неща, с които трябва да се внимава, за да сготвите най-вкусното гречото. Първо, много е важно да изберете правилната елда. Трябва да бъде кафява и печена, не зелена. Второ, ястието трябва да е кремообразно. Уверете се, че имате достатъчно бульон, масло и сирене. И не забравяйте основната съставка – щипка сол!

Съставки (за две порции):

Юлия Мулино

  • Кафява (печена) елда – 125 г
  • Манатарки (замразени) – 200 г
  • Манатарки (сушени) – 3-4 бр.
  • Лук – 1 бр.
  • Морков – 1 бр.
  • Чесън – 3 скилидки
  • Целина – 1 бр.
  • Масло – 100 г
  • Бяло вино – 50 мл
  • Сирене (твърди сортове) – 150 г
  • Зехтин
  • Дафинови листа
  • Сол
  • Черен пипер
  • Магданоз

Начин на приготвяне:

За бульона измийте замразените манатарки. Обелете моркова и го нарежете на големи парчета. Сложете в касерола целината, моркова, половин глава лук, чесън и дафинов лист с черен пипер и сол. Напълнете с вода и сложете на котлона да заври. Когато кипне, намалете и покрийте с капак.Юлия Мулино

Стрийте на прах няколко сушени манатарки.Юлия Мулино

В друг тиган и на средно горещ котлон запържете в зехтин останалите половин глава лук и чесън със сушените манатарки.Юлия Мулино

Добавете елдата и бъркайте 2-3 минути.Юлия Мулино

Увеличете котлона и сипете вино – то ще се разпени и ще пръска, така че внимавайте! Продължавайте да бъркате, докато виното се абсорбира.Юлия Мулино

Добавяйте по малко горещ бульон и бъркайте, докато елдата не го поеме.Юлия Мулино

Този процес ще отнеме около 15-20 минути (в зависимост от консистенцията, която искате за вашето гречото).Юлия Мулино

Докато гречотото се готви, сложете сварените манатарки в горещ тиган с една скилидка чесън, малко масло и дафинов лист. Добавете част от тях към елдата, но си оставете малко за сервиране.Юлия Мулино

Когато елдата е готова, намалете котлона и сложете магданоз, сирене, бульон, масло, сол и пипер. Бъркайте още 1-2 минути.Юлия Мулино

Сервирайте горещо, подправено с останалите манатарки, сирене, червен пипер и малко зехтин. Да ви е сладко!Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest