Общество

Грандиозен фестивал „Опера на светилището“ отново ще се състои на мегалитното селище Бегликташ

ТРАКИЙСКОТО СВЕТИЛИЩЕ „БЕГЛИКТАШ“ ЗА 4 ТА ПОРЕДНА ГОДИНА ЩЕ ПРИЮТИ ГРАНДИОЗНИЯ ЗРЕЛИЩЕН ФЕСТИВА „ОПЕРА НА СВЕТИЛИЩЕТО”

Бегликташ е сред най – посещаваните обекти по южното Черноморие.

Предстои да станете свидетели отново на вълнуващото мащабно събитие там, мистично и зрелищно фестивалът – „Опера на светилището“, който ще се проведе за четвърти път сред естествения декор на мистичното тракийското свещено място Бегликташ! Той е и своеобразен израз на преклонението на предците ни към красотата и вечността на природата. Община Приморско подготвя за четвърта поредна година грандиозното събитие на мястото, където са се срещали боговете !

Подготовката е огромна – големи генератори ще обезпечат светлината и звука на светилището. Пътят до там е предизвикателен – Прашните завои и соленият аромат допълват очакването за тайнственост! Всяка година за фестивала пътят се подготвя месеци наред! Осигуряват се внушителни видео стени за превода на текста! Красиви сцени подчертават мистиката на мястото. Опера Бургас, която е организатор на фестивала, блести с перфекционизъм в костюми, оперни изпълнители, солисти, музициране,режисура,сценография, а всичко взето заедно ще ви остави без дъх от вълнение!

Четири съботни вечери през август от 20.30 ч.ще бъдат представени едни от най-изпълняваните и обичаните оперни заглавия: рядко изпълняваният шедьовър от Камий Сен-Санс „Самсон и Далила“/ 5 август/, Вердиевите опери „Набуко“ /12 август/ и „Трубадур“ /26 август/, а на 19 август 2023 г. – една от най-обичаните опери в световен мащаб –„Кармен“ от френския композитор Жорж Бизе, която миналата година предизвика голям интерес и зрителите пожелаха да гледат отново. Миналогодишното издание на „Опера на светилището“, премина триумфално, с изключително голям интерес ! От

страна на многобройната публика имаше сълзи и възхита, имаше възторг, и дълбоко

преклонение, и бурни, дълги аплодисменти!

Билетите за спектаклите във вечерите бяха изчерпани предварително .

Именно поради големия интерес, за първи път тази година Държавна опера – Бургас и Община Приморско подготвят цели четири заглавия, които ще предоставят възможност за несравнима естетическа наслада на посетителите, в съчетание с мистиката на Странджа и притегателната сила на тракийското светилище, което е древен мегалитен комплекс.

С откриването на Фестивала се потапяте в зрелищното великолепие на операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс . Първото заглавие от тазгодишния фестивал „Опера на светилището“ е операта „Самсон и Далила“ от френския композитор Камий Сен-Санс . Сценографията е на световноизвестния румънец, Каталин Арборе и режисурата на доц. д-р Александър Текелиев . Интересното в подготовката на бургаската постановка на „Самсон и Далила“ са необичайните декори и костюми. Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и за нечовешката

сила на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден от любимата си Далила. Премиерата е била в немския град Ваймар, дирижирана на премиерата от самия Ференц Лист.

Оперното заглавие е изключително мащабно и атрактивно, и по всички световни сцени се слави с огромен интерес.

12 август – „Набуко“ от Джузепе Верди.

На втората фестивална вечер от четиридневния фестивал „Опера на светилището” публиката ще има удоволствието да се наслади на епичната, величествена Вердиева опера „Набуко”. Публиката ще има възможност да се потопи в историята за древните жреци, които са

властвали – чрез духа си и невидимия мост с боговете, над човешките съдби, белязани с драматични страсти, Присъстващите ще съпреживеят уникалния спектакъл — в сърцето на Странджа, и ще станат свидетели на съчетанието на красотата на изкуството в съчетание с вековните послания на древнотракийските мистерии. Като своеобразен химн на сливането на Природа и Музика ще прозвучи знаменитият „Хор на евреите”, когато сякаш и земните сили ще притихнат, за да дадат израз на небесната мелодия. В мащабното оперно заглавие участват международно известни солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Третата съботна вечер от фестивала,

19 август ще се насладите на „Кармен“ от Жорж Бизе. В откритата сцена на тракийското

светилище Бегликташ на публиката ще се предостави възможността да съпреживее отново вечната история за внезапно пламнала страст, отблъскване, емоционална реабилитация, сблъсък на два свята, които неудържимо се привличат, а опустошителните чувства ги унищожават – с операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Драматичният сюжет на една от най-популярните опери в световен мащаб винаги звучи актуално, а тук, съчетана с мистиката на природата ще ви обгърне в безвремието сякаш на боговете. Независимо от епохата, в която живеят, хората неизменно носят идентични чувства, стремления, а отношенията им са

базирани на общочовешки норми, които са неподвластни на времето. Операта се е превърнала в емблематична – не само заради красивата музика на Жорж Бизе, характерна с изящна мелодична линия, както и музикалните мотиви, които са придобили самостоятелна популярност, а и заради историята, която продължава да вълнува и да предизвиква

разнопосочни чувства. Зад диригентския пулт ще застане маестро Иван Кожухаров,

който има таланта и капацитета да превърне всеки спектакъл или концерт под неговата палка в великолепно музикално събитие . Режисьор на постановката, адаптирана за откритата сцена в Бегликташ, е Александър Текелиев, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Недко Георгиев, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов. В мащабния атрактивен спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас.

26 август ще гледате магично въздействащата опера „Трубадур“ от Джузепе Верди. Последната фестивална проява от „Опера на светилището 2023” г. ще бъде вълнуваща вечер под звездното небе на Странджа, на свещеното място, в сгъстения ритъм на музикално‐сценичното съвършенство на Вердиевата опера „Трубадур”. Една от най –популярните опери на Верди разказва историята за трубадура Манрико, майка му –циганката Азучена, нежната влюбена девойка Леонора, властния Граф ди Луна, и всички останали герои, преплели съдбите си в една тъжна приказка за любов, грях и изкупление,. Сценичното действие и ритъмът на партитурата ще се слеят с природната енергия, която на свещеното място е осезаемо силна, и сценичното действие. Драматичният сюжет на „Трубадур“, подвластен на вълнуващата динамика на трагичната съдбовна линия на героите, обсебва сетивата и носи послания отвъд времето.

Артистичният каст отново е превъзходен, като на откритата сцена на тракийското светилище ще извисят глас изтъкнати солисти.

Фестивалът „Опера на светилището” се осъществява от Държавна

опера – Бургас, в партньорство с Община Приморско. Организацията на мащабното културно събитие е много добра – като подготовка на терена за спецификата на оперен спектакъл в природни условия, като извозване на гостите на събитието и осигуряване на оптимален комфорт за публиката сред сърцето на планината. В организирането и реализирането на форум с подобен мащаб, би трябвало да се спомене и традиционно високото ниво на техническите служби, които по време на фестивала се грижат за обезпечаването на цялостната визия на спектаклите, съобразявайки се с трудния терен и спецификата на откритата сцена. В нестандартните и тежки за реализирането на подобен мащабен оперен спектакъл условия, извършеното от хората, които отговарят за техническото оборудване, осветление, озвучаване, са перфектни. На изключително високо ниво е и логистиката от страна на Община Приморско, съобразена с нуждите на посетителите, за да им се осигури оптимален комфорт по време на спектаклите и преживяването под звездите на Странджа да остане незабравимо.

Билети в Ивентим БГ и в Туристически Информационен център Приморско. Телефон за билети и информация : 0896828088

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest