Гранатова гривна: тортата, посветена на руската любов

Тази красива торта напомня на великолепен, горещ летен ден – с нежен вкус на сладко кисело мляко с череши, комбинирано с богати и съблазнително пухкави блатове и сочна и внимателно подредена украса от желирани череши.

„Гранатовата гривна“ е кратък роман, написан през 1910 г. от руския автор Александър Куприн. Той е посветен на темата на непотърсената любов и искрената емоция, за която копнеят всички жени. Както може би се досещате, главната роля в творбата играе една гранатова гривна, която е символ на истинската любов.

Тъй като сред кулинарните ентусиасти има много почитатели на литературния шедьовър на Куприн, тяхната любов ги вдъхновява да създадат едноименната салата през втората половина на XX век. Салатата от една страна е препратка към романа на Куприн, а от друга – към основната съставка (зърна от нар). Тя се превръща в празнично ястие, също като известната „сельодка под шуба“ или руската салата.

Неотдавна ми попадна рецепта, която имитира тази салата, но със сладък вкус. Нещо повече – в нея изобщо няма нар! Вместо това, има имитация на неговите зърна. Тортата наистина прилича на гранатова гривна: покрита е с искрящи желирани кубчета, които наподобяват зърна от нар, но са много по-лесни за похапване. Направена е от шоколадови блатове, череши и крем. И е невероятно деликатна и вкусна.

Този изтънчен десерт изкушава всички с необичайната комбинация от киселия вкус на черешите и сладката сметана, съчетани с великолепните пухкави блатове, които се топят в устата. Приготвянето ѝ не е лесно и отнема време, но със сигурност си струва усилията.

Продукти:

Олга Бровкина

За блатовете:

  • 180 г брашно
  • 180 г захар
  • 4 големи яйца
  • 25 г какао на прах
  • 70 мл вода
  • 5 г бакпулвер
  • Щипка сол

За пълнежа:

  • 300 г череши без костилките

За желето с агар-агар:

  • 200 мл вода
  • 300 мл черешов сок
  • 7 г агар
  • 50 г захар

За сиропа:

  • 2 с.л. захар
  • 3 с.л. черешов сок

За шоколадовата глазура:

  • 90 г шоколад
  • 60 г масло

За крема:

  • 250 г. кисело мляко с череши
  • 500 мл 33-35% сметана
  • 150 г захар или на вкус
  • 20 г желатин
  • 200 мл сок от череши

Начин на приготвяне:

За да изпечете блата, пригответе ринг с диаметър 26 см и дупка в центъра. Сложете хартия за печене на дъното.

За тестото, стоплете вода почти до кипване и я оставете на кухненския плот да се охлади. Смесете брашното с какаото и бакпулвера и го пресейте внимателно.Олга Бровкина

Следващата стъпка е да отделите жълтъците от белтъците на яйцата.Олга Бровкина

Разбийте белтъците с щипка сол и 1 с.л. захар, докато се появят връхчета.Олга Бровкина

В отделна купа разбийте жълтъците. Докато бъркате, бавно изсипете топлата вода и добавете захар. Бъркайте, докато не получите равномерна и гладка смес. Жълтъците трябва да станат забележимо по-леки и в сместа не бива да остава следа от миксера.Олга Бровкина

Постепенно смесете разбитите белтъци и брашнената смес в разбитите жълтъци. С шпатула разбъркайте с бавни движения – внимателно и с любов.Олга Бровкина

Изсипете тестото в съда за печене и го подравнете отгоре.Олга Бровкина

Печете го в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.Олга Бровкина

Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади в съда. След това внимателно го извадете. Оставете го да почине за 2-3 часа; блатът трябва да се охлади напълно. Можете да го оставите и за по-дълго – дори може да го изпечете предишната вечер и да го оставите за другия ден. В този случай блатът трябва да се охлади напълно, след което да го увиете във фолио и да го оставите на кухненския плот.Олга Бровкина

Разрешете го на три блата.Олга Бровкина

Размразете черешите предварително, варете ги за 1-2 минути и ги отцедете. Ще използваме отцедените череши за пластовете; добавете сок към сиропа и желето.Олга Бровкина

За „диамантите“ с форма на зърна от нар ще приготвим желе с агар-агар. Покрийте агара със студена вода, сложете го на котлона и изчакайте да се разтопи напълно. Изсипете сока, добавете захар, оставете го да кипне и го варете в продължение на 3 минути.Олга Бровкина

Изсипете желираната маса във форма и я сложете в хладилника. Лично аз използвах хартия за печене с размери около 20х30 см и я покрих с фолио.Олга Бровкина

След като се втвърди, нарежете замръзналото желе на кубчета.Олга Бровкина

За сиропа смесете сок от череши и захар. Загрейте сместа, докато захарта се разтопи, и я оставете да се охлади.Олга Бровкина

За глазурата, загрейте шоколада и маслото и ги разбъркайте, докато получите хомогенна смес.Олга Бровкина

Оставете единия блат настрана и сиропирайте останалите два блата с готовия черешов сироп. Оставете малко сироп и за горния блат.

Покрийте двата блата с шоколад и го оставете да се втвърди.Олга Бровкина

За крема, покрийте желатина с черешов сок и го оставете да набъбне, а след това внимателно го загрейте, докато се разтопи напълно.Олга Бровкина

Смесете желатиновата смес с киселото мляко и захарта, но си оставете 1-2 с.л. захар за млечния крем. Разбийте студента сметана с останалата част от захарта. Внимателно смесете разбитата сметана с киселото мляко, за да получите гладка смес.Олга Бровкина

Отделете 1/3-1/4 от крема, за да покриете с него горния пласт. Оставете тази малка част от крема на стайна температура, за да остане мек. Останалия крем сложете в хладилника. Когато се охлади, желатинът ще сгъсти крема. Бъркайте крема от време на време, за да се охлади равномерно.Олга Бровкина

Наредете ½ от отцедените череши на дъното.Олга Бровкина

Изсипете ½ от охладения крем върху тях и го разнесете. Сложете отгоре средния блат. Наредете върху него останалата половина от черешите и останалата половина от крема.Олга Бровкина

Сиропирайте с останалата част от черешовия сироп. Сложете тортата в хладилника за 30 минути.Олга Бровкина

Покрийте тортата с тънък пласт от заделения настрана крем и сложете в хладилника за още 10-15 минути. След това покрийте тортата с останалата част от крема и я украсете с желираните кубчета с агар-агар.Олга Бровкина

Поставете тортата в хладилника за 2-3 часа, докато кремът се втвърди. Вашата „Гранатова гривна“ е готова.

автор: ОЛГА БРОВКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest