Говорителят на Кремъл: „Газпром“ е близо до рекордни доставки на газ в Европа

„Газпром“ е близо до рекордни доставки на газ в Европа тази година.

Компанията е готова да обезпечи всички превишения в рамките на договорите, заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

„Доколкото знам, ‘Газпром’ се намира в постоянни контакти със своите контрагенти в Европа. Сега сме близки, и ‘Газпром’ е близо до рекордни обеми на доставките на газ в Европа тази година, всичко това са допустими превишения. „Газпром“ ще ги обезпечи в рамките на действащите договори. Що се касае до преговорите за бъдещето, то, честно казано, аз не знам, препоръчвам ви да се обърнете към корпорацията“, каза Песков пред журналисти днес в отговор на въпрос за скока на цените на газа в Европа и причините, предаде РИА „Новости“.

„Русия нееднократно е заявявала, че е готова да води разговори за нови дългосрочни договори“, заяви Песков.

Според прогнозата за социално-икономическото развитие, която лежи в основата на проектобюдежта на Русия за близките 30 години, министерството на икономическото развитие очаква средни експортни цени на руския газ за страни извън ОНД през 2022 г. от $224,5 за 1000 куб. м, през 2023 г. – $206,7, а през 2024 г. – $194. Прогнозата на „Газпром“ за средните цени на доставка в Европа през 2021 г. възлизат на $269,6 за 1000 куб. метра.

Руската страна подчертава, че „Газпром“ изпълнява напълно всички действащи договори за доставки за Европа. Това се потвърждава и в Европа, включително Европейската комисия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest