Големи якутски диаманти ще бъдат кръщавани на герои от Великата отечествена война

По повод Деня на победата 21 големи диаманта, добити в якутските находища, ще бъдат именувани в чест на Героите на Съветския съюз, мобилизирани от Якутия през Великата отечествена война.

През изминалите години бяха увековечени с диаманти имената на четирима якутски герои от войната. Това са „Снайперист Охлопков“, „Герой Попов“, „Герой Степанов“ и „Герой на Съветския съюз Н.А. Кондаков“.

През януари тази година още един голям диамант получи името на героя на СССР Сергей Александрович Асямов, отбелязва „Российская газета“.

От пресслужбата на лидера и правителството на републиката съобщават, че до 9 май ще бъдат увековечени имената на всички якутяни, извършили подвизи на фронта и удостоени с високи звания.

Диамантите с маса от над 50 карата, по инициатива на лидера на региона Айсен Николаев и с подкрепата на генералния директор на АК „АЛРОСА“ Сергей Иванов, ще бъдат кръщавани с имената и на други заслужили хора, допринесли за развитието на републиката. Сред тях са имената на якутяни – герои на социалистическия труд. Общо до 2022 г., когато републиката отбелязва 100-годишнина от образуването си, ще бъдат кръстени 100 уникални кристала.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest