Общество

Годишнина от кончината на Рохоллах Хомейни

Имам Хомейни лидер на Ислямската революция в Иран

Сейед Рухоллах Мостафави, наричан Имам Хомейни, духовен водач на Ислямската революция и основател на Ислямска република Иран, е роден на 17 май 1900г. в провинция Хомейн, намираща се в пограничния район на област Маркази, Иран, в семейство, отдадено на наука, той напуска този свят на вечерта срещу 04.06.1989г.

Имама израство в религиозно семейство и от младини се посвещава на ученето на религиозни науки. Вмладините си след като вижда неправдата в иранското общество и недоволсвото на народа си от управляващата династия се посвещава на критъики срещу режима.

Имам Хомейни е заловен и задържан по време на въстанието от 05.06.1963г. В хода на одобряване на закона за капитулацията (относно имунитета на американските престъпници в Иран) бе заловен по време на важна и пламенна реч в главната джамия на гр. Ком и бе депортиран в Турция, а след това – в Ирак.

През годините на пребиваването му в Ирак, Имам Хомейни ръководи на борбата срещу режима на шах Пахлави, а през 1978г. след съгласуване на режима на шах Пахлави с режима на иракската БААС, бе принуден да напусне Ирак и отпътувайки за Париж, борбата и революцията поставят Имам Хомейни в емоционален период.

По време на пребиваванетоси в Париж и отразяването на неговите изказвания и гледни точки в западните медии, режимът на шах Пахлави е отслабен и се оказа в изолация, благодарение на неговото интелигентно и точно лидерство, Ислямската революция на иранския народ се доближава до дните на своя апогей, с бягането на шаха и монархическото семейство от Иран Имам се завръща в родината си . Със завръщането на покойния ирански духовен водач през 01.02.1979г. и ръководенето на революцията отблизо, свежият дух на победата се разнася между масите в иран и на 11.02.1979г., иранският народ с лидерсвото на своя обичан духовник постигат своята цел.

С разпадането на шахския режим и края на 57-годишното потисническо управление на Пахлави, Имам Хомейни основава Ислямска република Иран с подкрепата и категоричния глас на народа. От 11.02.1979г. до 03.06.1989г. Имам Хомейни поема и духовното водачество на революцията и в добро здраве и успешно ръководи революцията и държавата в рисковани ситуации, при наличие на различни конспирации, както и по време на 8-годишната натрапена от Ирак война и санкциите.

Имам Хомейни разкрива целите, идеалите и всичко, което трябваше да бъде обявено, и на практика дава всичко от себе си за постигането на тези цели.

Имам Хомейни почива вечерта на 03.06.1989г.

Престана да работи едно сърце, което бе възродило милиони сърца в светлината на Бога и духовността. Когато бе публикувана новината за кончината на Имама, иранския народ и всички свободолюбиви хора по света потъват в тъга и мъка. Нито един майстор на словото и нито един израз не могат да опишат размерите на това събитие и вълните от неконтролируеми емоции на хората в онези дни. Почивай в мир!

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest