Гледаме премиерния спектакъл – „Ада Лавлейс“ в ДНК–пространство за съвременен танц и пърформанс

В Нощта на театрите – 16 ноември от 19:30 часа в ДНК–пространство за съвременен танц и пърформанс ще можете да се насладите на премиерния спектакъл на Анна Данкова – „Ада Лавлейс“.

Ада Лавлейс (1815 – 1852) е единствената законно родена дъщеря на световно известния романтичен поет Лорд Байрон. Строгото ѝ систематично обучение по математика, инициирано от майката, има за цел да спаси Ада от лудостта на бащата (когото тя никога не успява да види). Ада развива математика, която нарича „Поетична наука“, счита се за първия компютърен програмист в света. Дори да е възможно този нейн принос да бъде дискутиран, никой не оспорва факта, че Ада е учен визионер, прозрял цифрите, буквите, нотите, като символни езици. Тя открива потенциала на сметачната машина да изписва текстове и да композира музика.

Пърформансът изследва чувствителността и менталността на Ада Лавлейс през едно ключово за вербалния ѝ език понятие – представата за  видимо-невидимо. Основно сценично средство е окото като идеен (камера обскура), чувствителен (физически), механичен (видео камера) апарат. По подобен начин е реализиран и звукът, който представлява пулсът на актрисите в реално време, изследвайки сърцето като „апарат“ на чувствата и помпа на живота.

Билети за спектакъла можете да закупите онлайн, на място в ДНК, час преди началото на спектакъла или от касите на Билетен център – НДК.

Pin It on Pinterest