Гимнастичката Солдатова: Медиите си измислиха опита ми за самоубийство

Четирикратната световна шампионка по художествена гимнастика Александра Солдатова направи шокиращо съобщение за своето бъдеще.

Известната спортистка разказа за своите планове да направи пауза в спортната си кариера и да се посвети на борбата с тежка болест.

Александра Солдатова

Както призна гимнастичката, през последните две години тя безуспешно се опитва да се възстанови от булимия. Това е хранително разстройство, при което липсата на ситост от храната провокира постоянно чувство на глад и в резултат на това – преяждане.

„След Европейското първенство през 2019 г. казах, че съм готова да се лекувам: клиника, каквото и да е… Малко след това намерих болница, но не лежах дълго там. Бързо се почувствах по-добре и това беше моята грешка – казах, че съм готова да тренирам. Но след тренировка всичко отново се върна и Ирина Винер (наставник на руския отбор и президент на Всеруската федерация по художествена гимнастика) каза, че първо трябва да се възстановя, да повярвам в себе си… А здравето е най-важното. Останах в болницата един месец, постоянно поддържах връзка с Ирина Александровна и треньорката ми Анна Вячеславовна Дяченко“, обяснява Солдатова, цитирана от ТАСС.

Александра Солдатова

Признанието на 21-годишната Александра обяснява защо на 8 септември миналата година спортистката загуби съзнание по време на последния етап от състезание в Португалия. След това треньорският щаб изключи момичето от състава за Световното първенство в Баку, пише Газета.ru.

„Тези две години и половина бяха много трудни. Пропуснах Европейското първенство през 2018 г. заради фрактура: тялото ми стана толкова крехко, че беше страшно. В този повратен момент се борех с булимията, възстанових се след месец, а през септември спечелих златото на Световната купа. Не можете да си представите какво виждам, когато гледам този медал. Беше невероятно лято… Просто вярвах в себе си, както и моите ментори“, признава Солдатова.

Въпреки изключително сериозните си здравословни проблеми, момичето не планира да прекрати кариерата си: веднага щом оздравее, тя ще се върне на тренировки.

„Да, сега кариерата ми е в пауза. Аз съм в период на възстановяване, планирам следното: да се лекувам, а не да бързам. Професионалният спорт и булимията са несъвместими, особено олимпиадата, за която трябва отлично здраве. Но треньорите знаят, че искам да се върна и да тренирам“, обобщи Александра.

Спортистката не подминава и неприятната ситуация, свързана с хоспитализацията ѝ поради порязване по време на готвене. На 6 февруари пресата разпространи новини за неин опит да се самоубие, което според момичето е абсолютна лъжа.

„Бях толкова шокирана, че все още се възстановявам от това. Аз съм много позитивен човек, езикът ми дори не може да се „изкриви“, за да потвори това, което пишеха за мен. В онзи момент нямах телефон – донесоха ми го по-късно, показаха ми новините и изпаднах в ужас. Личният ми треньор Анна Вячеславовна ми донесе телефона, беше пребледняла… Изражението ѝ наистина ме стресна.“

По онова време нямах телефон в себе си, никой не ме беше виждал, нямаше журналисти, нямаше потвърждение. Меко казано, всички мислеха… Моите родители, треньори, гимнастички, всички видяха тези новини. Половината свят! Когато погледнах телефона си имах 280 съобщения, всичко това направиха медиите“, сподели емоциите си момичето.

Припомняме, че в средата на миналата седмица информационното пространство бе залято от съобщения, че известната руска гимнастичка е хоспитализирана в Научноизследователския институт „Склифосовски“ заради опит за самоубийство.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest