Германски вестник откри в космическите кораби на Мъск заимстване от руснаците

Илон Мъск и неговият SpaceX приеха концепцията за отделна доставка на хора и стоки в космоса „от руснаците“, пише германският вестник Der Tagesspiegel.

Както отбелязва изданието, в новата „след совалкова“ концепция на САЩ, много неща са се променили в сравнение с миналото: от материали до икономически модели и мода, цитира РИА „Новости“.

„По коренно различен начин (а принципът е следван от руснаците), новата „след совалкова“ концепция на американците предвижда разделно транспортиране на хора и материали. Преди това космическите совалки можеха (и са били задължени) да носят както тонове материали, така и повече от 20 членен екипаж“, пишат авторите на материала, което показва, че руснаците от самото начало са разчитали на отделни изстрелвания на космически „камиони“ и пилотирани кораби“.

Според Мъск отделната „доставка“ на хора и стоки в космоса е препоръчителна по други причини, пише Der Tagesspiegel. И така, SpaceX в средносрочен план иска да пренесе в космоса не само товари и астронавти, но и туристи. „Всъщност и в това именно руснаците са пионерите, които „превозиха“ Денис Тито, турист до МКС, още през 2001 г.“, заключава изданието.

В неделя пилотиран космически кораб Crew Dragon с астронавтите от НАСА Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, акостираха на МКС. Това е първият американски космически полет от девет години насам.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest