Генерал разкри детайли за рекордния полет на „Белите лебеди“ Ту-160

Появиха се подробности за полета на двата стратегически свръхзвукови ракетоносеца Ту-160, които преодоляха над 20 000 км.

Самолетите са прекарали във въздуха над 25 часа, с което са подобрили рекорда за обсег и продължителност на полета.

За достигането на рекордните резултати разказа пред в. „Красная звезда“ командирът на 22-ра гвардейска тежка бомбардировачна авиационна Донбаска Краснознаменна дивизия генерал-майор Олег Пчела.

По негови думи в полета е участвал най-опитният летателен и инженерно-технически състав. На височина от над 6000 м и при скорост от около 500 км/ч въздушните танкери Ил-78 трикратно са заредили с по 130 тона гориво всеки Ту-160.

„Подобно количество дозареждания и прием на такъв обем гориво в един полет от такъв тип самолет се изпълнява за първи път“, отбеляза Олег Пчела, цитиран от „Российская газета“.

Той съобщи още, че на летците им се е наложило да прекарат над 16 ч. в специални морски костюми по време на полета над неутралните води в централната част на Северния ледовит океан, Тихия океан, Карско, Източносибирско, Чукотско, Баренцово и море Лаптеви.

По негова информация бордовото оборудване позволява на екипажа да си приготвя храна, да си прави кафе или чай. В самолета има дори аналог на съвременна микровълнова печка. Това позволява подсигуряването на нужните условия за толкова дълги полети.

Между другото, след приземяването летците са заявили, че са били готови да продължат полета.

„Този полет, както впрочем и много други, показа, че стратегическата авиация е способна да изпълнява задачи във всяка точка на земното кълбо“, подчерта Олег Пчела.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest