„Газпром“ започна проектни работи по газопровода „Силата на Сибир-2“

„Газпром“ започна работа по проекта за газопровода „Силата на Сибир-2“, заяви Алексей Милър, председател на управителния съвет на компанията.

Според него „Силата на Сибир-2“ трябва да се превърне в основа за износа на 50 млрд. куб. м газ годишно през Монголия за Китай, като същевременно се предвижда и доставката на суровини от Ямал в Европа, предаде РИА „Новости“.

Целта на проекта е да се свърже западната инфраструктура за транспортиране на газ с източната част на Русия, както и да се осигури газ за Източен Сибир, добави Милър.

През 2015 г. „Газпром“ и китайската национална петролна и газова корпорация CNPC подписаха споразумение за доставки на газ за КНР по западното трасе. Той предвижда изграждането на нова тръбопроводна система в съществуващия транспортен коридор от Западен Сибир до Новосибирск, последвано от продължение към руско-китайската граница. В края на март Владимир Путин на среща с Алексей Милър се съгласи да даде заповед за започване на проектни и проучвателни работи за „Силата на Сибир-2“.

В същото време в края на декември 2019 г. беше открит участък от главния газопровод по източния маршрут „Силата на Сибир“, простиращ се на около 2200 км от Чаяндинското поле в Якутия до Благовещенск. Транспортира суровини от производствените центрове в Иркутск и Якутия до руските потребители в Далечния изток и до Китай. Изграждането на „Силата на Сибир“ отне повече от пет години и струваше 1,1 трлн рубли.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest