Общество

„Газпром“ започна проектирането на газопровода „Силата на Сибир-2“

„Газпром“ започна проектирането на магистралния газопровод „Силата на Сибир-2“, който ще свързва западната и източната газопреносни системи на Русия и ще увеличи възможностите за износ на газ за Китай.

Това съобщава „Интерфакс“, като се позовава на думите на ръководителя на компанията Алексей Милър.

Свързването на газопреносните системи ще осигури допълнителни възможности за газификация на източните региони, а също така, ако е необходимо, ще пренасочи газ на изток от Ямал, който сега се изнася само за Европа, пише „Российская газета“.

„Силата на Сибир-2“ може да се превърне в основа за нов канал за износ на газ през Монголия за Китай, с капацитет до 50 млрд. куб. м годишно.

По-рано беше планирано изграждането на „Силата на Сибир-2“ по маршрута през планините Алтай до източните райони на Китай. Този проект често е критикуван заради техническата сложност, опасенията за околната среда и високите разходи. В края на миналата година беше решено да се промени предложеното трасе на газопровода.

Дължината му ще стане по-голяма, но той ще преминава главно през степните райони, което ще намали разходите за изграждането му. В допълнение, този маршрут ще позволи доставката на руски газ директно до гъсто населените райони на централен Китай, както и свързване на монголски потребители с газопровода. Ресурсната база за „Силата на Сибир-2“ ще бъдат действащите находища в Западен Сибир.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest