Общество

„Газпром“ ще доставя на Гърция природен газ за период от 10 години

Руската холдингова компания съобщава, че договорът предвижда доставката на газ за европейската държава от 2020 до 2030 година.

Споразумението е подписано от „Газпром Експорт“, 100-процентово дъщерно дружество на „Газпром“, и гръцката компания MytilineosS.A. В съобщението не е указан маршрутът на доставките, но най-вероятно това ще бъде газопроводът „Турски поток“.

Руският газ, доставян през „Турски поток“ към България, вече тече към Гърция и Северна Македония. Това заявява в интервю за българската радиостанция БНР изпълнителният директор на компанията „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Гърция получава руски газ от „Турски поток“

„Доставките на газ от Русия се осъществяват успешно чрез новата входна точка „Странджа 2″ през Турция. Предимствата на този проект са безопасността и икономическата целесъобразност. Това ще се отрази на крайните цени и крайния потребител. Промяната на мястото за доставка спестява също и транспортни разходи“, казва Малинов.

„Северна Македония и Гърция също получават газ през „Странджа 2“, добавя топмениджърът. Още в края на миналата година изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви, че България ще може да транспортира газ от „Турски поток“ до Гърция и Северна Македония от началото на 2020 година.

„На 30 ноември Турция направи ‘златно’ съединение, което свързва ‘Турски поток’ с нашия газопровод ‘Балкански поток'“, казва топ мениджърът. Сега газът ще преминава през съществуващата тръбопроводна мрежа на територията на България.

Полагането на тръбите с дължина от 308 км от „Балкански поток“ до границата със Сърбия ще приключи около 31 май. След това транзитът ще възлиза на 8,75 млн. кубически метра газ в ден. Новият газопровод през територията на България с дължина 484 км трябва да бъде напълно завършен до края на 2020 година, съобщава „Техноблог“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest