„Газпром“: „Северен поток“ е три пъти по-екологичен от доставките на ВПГ от САЩ

Износът на газ за Европа през „Северен поток“ и „Турски поток“ е 1,5 пъти по-екологичен от украинския маршрут и три пъти по-екологичен от доставките на Втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ. Това се посочва в екологичния доклад на „Газпром“ за 2019 година.

„Емисиите от метан в цялата производствена верига на „Газпром“ са близо до нулата: през 2019 г. те представляват 0,02% от обема на добития газ при транспортирането, 0,29% от обема на транспортирания газ при подземното му съхранение и 0,03% от обема на съхранението на газ. Това е в съответствие с най-добрите международни практики“, заяви „Газпром“. Компанията каза още, че през 2019 г. емисиите на парникови газове в предприятията на „Газпром“ са намалели с 3,52 млн. т CO2-еквивалент, или с 1,5% в сравнение с 2018 година, пише сайтът eadaily.com.

Темата за екологичността по цялата верига „производство на газ-транспортиране-съхранение“ става актуална за всички износители на газ в Европа. В борбата за намаляване на емисиите на парникови газове Европейската комисия обмисля различни мерки, които могат да повлияят на доставчиците на горива – от данъка върху CO2 върху определени стоки до допълнителни мита. И при оценка на доставките на синьо гориво, те предлагат да се оцени екологичността на цялата производствена верига.

В момента газът се доставя в Европа по различни маршрути и, както отбелязват от „Газпром“, проектите „Северен поток“ и „Турски поток“ са в много по-изгодно положение по отношение на емисиите на парникови газове, отколкото например доставките на ВПГ от САЩ или транзитът на газ през Украйна. По този начин, въглеродният интензитет на „Северен поток“ е 6,3 CO2-еквивалент на 1 мегаджаул, „Турски поток“ е 7,3, украинският маршрут е 10,6, а показателите на доставките на ВПГ от САЩ е 22,3.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest